CommDante's baan: <naamloos atm>

Ontwerpen van baanplannen. Help mee deze aan te vullen.

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Voorwoordje:
Hallo,

Ik heb al inmiddels een tijdje een planning gehad om een baan in N-spoor te maken. Ik had voorheen een H0 spoor baantje (vanuit m'n tienerjaren, ik had toen een erg grote slaapkamer en een tafel van 3.5 bij 2 meter schat ik (had een gat in het midden zodat ik overal een beetje bijkon). Nadat ik op mezelf ging wonen werd ruimte al snel minder, maar had tijdelijk toch een 'tafeltje' van 220x110 midden in de woonkamer.
Uiteraard werkte dit uiteindelijk niet, gezien ik amper woonruimte overhield, maar ik merkte wel dat je op een ruimte die vrij groot leek eigenlijk niet meer kon dan een pendelbaantje met hoogte verschil. Ik had toen wel de tijd om me een beetje bekend te maken met digitaliseren en automatiseren via Koploper.
Zelfs voordat ik m'n uitgebreide H0 (of moet ik zeggen, start-set met uitbreidingen) kreeg had ik al interesse naar N-spoor. Echter, er was maar weinig NS spul en dingen zelf maken kwam niet eens in mij op (ZOO klein? Hoe zou ik dat nou ooit zelf kunnen maken, of uberhaupt beschilderen?).

Met de technieken die er inmiddels zijn (3D printers bv) en de vaardigheden (lees ook: gebruik en kennis van gereedschap, oa miniaturen beschilderen en airbrush) die ik mij inmiddels eigengemaakt heb, of iig kennis van heb werd het N-spoor toch alweer een stuk interessanter.

Toen ik een nieuwe woning zocht, zocht ik ook voor een extra kamer voor een treinbaan (en om andere meuk erboven to showen en voor opslag eronder :P ).

/Voorwoordje

Mijn doelen zijn:
-Vrij nieuw materieel rijden (Ep V-VI .. met soms wat IV 'omdat we net even een treintje te kort komen' en stukje tussen dorpen soms als museum lijntje te 'misbruiken'), vanaf sprinter tot GTW/nieuw sprinters dus zeg maar. Voornamelijk nieuwer materieel eigenlijk. Koplopers en en vooral Regiorunners zijn mijn favorieten! (Maar ja .. eigenlijk horen er meer stoptreintjes voorbij te gaan. Vandaar dat ik het niet zo erg vind om dan daar wat te smokkelen qua periode voor wat meer afwisseling ;) )
-Flex rails gebruiken, ik hou van 'snaken' (het op-en-neer en links-naar-rechts-en-omgekeerd gaan) bij treinen over rails. Dus niets alles echt kaarsrecht (de bedoelde HSL is hier wat meer uitgezonderd, moet iig de illusie geven dat men geprobeerd heeft om het een beetje recht te maken).
-Iig een hoofdstation (verzonnen hoofdstad-achtig) waar hogesnelheidstreinen ook stoppen (ik heb een ICE3 en een Thalys die ik liefst op normale lengte laat rijden (station zal dus iig 1 perron nodig hebben van minstens een meter). Ik zit te denken aan 6-8 sporen voor lekker druk passagiers verkeer.
-Hogesnelheidstreinen op 'nieuw spoor' (met betonnen bielzen?), dus minder gemaakt naar omgeving, maar meer voor snelheid/directe toegang. Mijn doel is om met deze een beetje een 'wow' effect te geven, dus om de 10/15 min oid.
-Een dorpje/2e stads station waar voornamelijk stoptreintjes stoppen en evt. de intercities langsrazen (of negeren, hierover meer later)
-Een industrie/rangeer gedeelte (volledig automagisch is m'n doel, maar lijkt me uiteindelijk ook saai. Wens liever ook iets waar ik zelf mee bezig kan zijn, of later m'n neefje).
-Genoeg rails om ook 'lange' treinen te laten zien (voor mij is 1 meter al aardig lang, zeker gezien de beperkte ruimte), dus hoogstwaarschijnlijk hoogte-verschillen in de baan (dit zal ik voortaan 'levels' noemen).
-Ik verwacht dat ik niet veel ruimte heb voor erg lange goederentreinen, bij mij weten wordt het HSL traject daar ook vaak voor gebruikt. Gezien ik de snelle treintjes niet TE vaak wil laten zien, leek het me ook leuk om hier af en toe/tussendoor wat langere goederentreinen overheen te laten rijden (BR189 oid)
-Schaduwstation misbruiken voor de illusie dat sommige stoptreinen vaak rijden e.d.
-Qua treinen aardig realistisch proberen te gebruiken, is leuk om te onderzoeken en leuk om er dan over te vertellen imo. Qua baan zelf acht ik realisme niet echt mogelijk, gezien ik toch wel 'levels' en dergelijke wens en vanwege het kleine oppervlak. Wel zal ik proberen om allerlei signalen e.d. natuurgetrouw weer te geven (denk aan (dwerg)seinen e.d.), maar daar zal ik me verder in moeten verdiepen (meen nog ergens een 'handleiding' te hebben mbt seinen in Europa, of iig NL).
-Veel rails om m'n treintjes te laten zien, maar niet alles volgebouwd ermee. Wil natuurlijk wel wat scenery, maar ben niet echt van plan om een complete stad na te bouwen. Genoeg om de illusie te weken volstaat bij mij prima atm.
-Bepaalde 'doelen voor de treinen'/steden suggereren op de tafel, dmv tunnels e.d. dus suggereren dat die rails nog vele km's daar doorheen verder gaat. (Denk hierbij aan tunnels die schijnbaar door de muur zouden gaan, maar uiteindelijk naar bv een helix.)
-Geen scene met brandweer, wordt er een beetje moe van dat er op elke spoorbaan altijd meerdere ongelukken zijn en er minstens 1 of 2 gebouwen in de hens staan. :P (ja, dit is een funny)
-(Niet echt noodzakelijk bij het bedenken ervan, meer een 'reminder' voor mezelf:) Veel lichtjes e.d om een 'nacht-scene' te kunnen weergeven, treinen/wagons zullen ook zo veel mogelijk worden belicht, over de jaren...


Hoogst gewenst:
-Geen extreem scherpe bochten in beeld (ik probeer zelf radius van minstens 25cm, 30 in beeld.) , doel is om (indien mogelijk) met kortkopelingen te rijden (ziet er imo veel mooier/leuker uit). Iig op de 'HSL'. Ik vind het er altijd zo raar uizien als personen-wagons in een bocht bij de koppeling ineens onwijs uitsteken vanelkaar. Bij de goederen wagons vind ik dit niet zo'n groot punt, maar als het mogelijk is om deze ook te kort-koppelen.... echter weet ik niet goed waat hier de minumum radius voor is (R2 / 22cm )?
-Een 'museum traject' waar ik wat ouder materiaal tussen kan laten rijden. (liefst iig met veel omwegen van/naar bij-/dorp station/het industrie tereintje.

Eventueel:
-Een brug, die te verwijderen is, die de ene kant (meer bij de deur) verbind met de andere kant (bv linkse met rechtse deel van de tafel).

Daar ik weinig ervaring heb met N-spoor en ik de tafel het liefst maak naar aanleiding van een banenplan (ipv vlakke tafel maken en later de tafel dan proberen aan te passen met alles uitzagen e.d.) heb ik nogal wat moeite om een visualisatie te maken.

Ik ben al een tijdje aan het proberen met zelf een baanplan te bedenken, maar krijg het niet echt lekker. Waarschijnlijk omdat ik te veel wil op een rare ruimte. Zit zelfs al te denken om het langs het raam te doen ipv een groter gedeelte 'in het midden'. (zie afbeelding).

Trentjes die ik atm heb:
ICE3
Thalys
1700 met 4 IC (-R/-K?) wagons
1 stoomlocje

2.5m aan goederenwagons en 3 locs (staat atm per 0.4 - 0.6m in de vitrine kast)

Op verlanglijst: minstens 2 koplopers en 2 Regiorunners en meer NLse passagiers treintjes.

Ik heb, afgezien van wat beginnersets e.d., nog geen rails en zit aan Peco Code 55 te denken voor bovenop de tafel. Van de beginnersets heb ik voornamelijk Fleischmann Profi-rails ( :? die met bedding) waaronder ook wat wisselaansturing (en nog wat wisselaansturing van m'n H0 set, gelukkig zelfde soort). Zal dus iig deeltje van schaduwstation mee gevult worden.

td;dr: Ik heb wat ervaring met (automagisch) digitaal rijden met H0 en Koploper, en wil nu een kamer 'volbouwen' met een N-baan. Ik heb alleen moeite iets te vinden/verzinnen wat ik zoek/leuk vind. (Heb al wat van 'die sites' gezocht, maar vind meestal tafel voor midden in de kamer of voor module-bouwsels. Vanwege dat raam/de verwarming heb ik het daar liever open en dacht dat het wel een leuk idee zou zijn om dan wat meer in het midden van de kamer te gebruiken.....).

Doel is, indien mogelijk:
-een hoofdstation waar ICE/Thalys stopt, deze liefst 'doorlopend' (lekker chaos creeren met allerlei stoptreintjes e.d., lang leven random meuk van Koploper), maar een kopstation lijkt vanwege de ruimte beter/makkelijker te plaatsen.
-Minstens 1 klein stationnetje voor stoptreintjes (liever meerdere, zodat er een dieseltreintje tussen kan rijden.)
-Een rangeer/industrie stukje (voornamelijk, samen met tussen de (kleine) stationnetjes pendelen, als speel element.


===================================================
Het 'pad' vanaf de deur is een suggestie, zit zelf meer te denken aan klein kopstationnetje 'daar' links met 30 cm diep oid zodat er aan de andere kant meer ruimte mogelijk is.
Rekening gehouden met 60cm wandelpad, wellicht wat smal/krap?

Vensterbank is nogal irritant daar (pakweg 10cm diep tov de muur), waarschijnlijk zal ik de tafel gewoon hoger maken/erboven laten hangen. Hangen op dit moment nog geen gordijnen. Rechts-boven aan rechterkant zit ook nog een stopcontact ? tot 17cm vanaf boven, pakweg 5cm diep.
(Geen idee hoe ik die bijlage gewoon als plaatje kan gebruiken en dus spoilertags kan gebruiken .. naja, is er iig maar eentje).
Bijlagen
kamer.zip
Scarm bestand met maten.
(440 Bytes) 255 keer gedownload
Maten van kamer. Raam kan kantelen!
Maten van kamer. Raam kan kantelen!
TreinKamer.png (15.55 KiB) 5811 keer bekeken


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

Maurits71
Berichten: 2932
Lid geworden op: 26 okt 2008 07:17

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Maurits71 »

zo dat is me nog al een verhaal ?, volgens mij een hele berg wensen die imho niet allemaal gerealiseerd kunnen worden, maar kan het fout hebben. HSL, die wordt voornamelijk niet voor goederen treinen gebruikt !. niet in Nederland , niet in Engeland of waar dan ook. HSL = hoge snelheid.....

ik zeg gooi maar je ideen neer hier, ongetwijfeld dat iemand je verder kan helpen. Joop Zaunkoning is een specialist bijvoorbeeld in heel veel op weinig, anderen juist weer omgedraaid.

enne, heb je ook nog een voornaam, wel zo persoonlijk ipv alleen je nick name ?

gr.

Maurits


Hills and Meadows on social media

For Hills and Meadows video channel please click here

For Hills and Meadows on facebook please click here
Gebruikersavatar

Ad_M
Berichten: 4094
Lid geworden op: 24 feb 2013 18:31
Locatie: Lelystad

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Ad_M »

Leuke ruimte, hier kan je wat mee met je NL thema, we zitten in hetzelfde tijdperk en zelfde materiaal
Echter geen HSL, geen plek voor
Ons baantje is echter "wat" kleiner en maar het bekende rondje rond de kerk

Ik zou voorstellen hem alleen niet te vol bouwen met je gekozen thema, maar dat is jou keuze ;)
Een HSL wordt al een uitdaging met deze ruimte maar er lijkt mij wel een paar meter voor te reserveren en dan bijv samen laten komen in een station?
Linker onder punt kan een heel goed goederen stuk worden met een GTW / boemel station wat "rond" kan lopen / pendelen
2x helix rechts en links boven naar een mooi schaduw station er onder, dan kan je hier al je materiaal laten "verdwijnen"
En een te bedenken thema schuin over je grootse vlakken boven en rechts?

Kort koppelingen kunnen bij mij door FL R1
En Peko is een hele mooie keuze voor je zichtwerk

Succes met de verdere bouw planning

Mvg,
Ad


Ons baantje GeordieBurgh (is niet meer), klikker-die-klik hier.
DCC | NL '80 tot heden | Fleischmann Piccolo / Peco | 3D Modellen

Als je het niet meer trekt moet je duwen... :D

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

@ Ad_M
Rechtsboven een helix wordt wat krap, tenminste als ik daar nog een kruipgedeelte wil behouden (denk dat ik de tafel beter bij het raam kan houden met een tussen gedeelte halverwege de kamer).
Zal eens kijken of ik hier wat mee kan samen met wat eigen idee-en.

@ Maurits71
Afgezien van HSL, denk dat ik het wat verkeerd uitlegde danwel zelf niet precies wist wat ik wilde. Zie ook hieronder.
Je kan me Dante noemen als je dat prettiger vind, ik geef geen prive gevens vrij over het internet. Sorry als je dit als onpersoonlijk ervaart.

=====================
Nog wat verder gekeken mbt HSL, dit is inderdaad een compleet apart spoor en was eigenlijk niet mijn bedoeling, wordt dus gewoon een 'nieuw aangelegd met rekening houden met' lijn, want er moet ook conventioneel spul over vind ik (neemt anders veelste veel ruimte in beslag voor z'n doel).

Zit momenteel te denken aan een helix rechts onder die afslaat over het pad (brug/stukje extra/verwijderbare tafel) maar dan ook verder omhoog gaat en bij het hoofdstation uitkomt. (Suggererend dat dit 2 verschillende doelen/lijnen zijn).
Over het 'looppad' gaat deze lijn (langzaam klimmend) over het linker gedeelte met een flauwe bocht via het raam/bovenin weer terug naar het station (nog even kijken of daar nog ergens een stationnetje tussen kan). Deze lijn zal wat meer verhoogd zijn zodat andere lijnen eronder door kunnen passeren. Het hoofdstation krijgt dan ook een lijntje via de rechterkant naar een kopstationnetje. Dit kopstationnetje heeft dan een 'oud' pendel trajectje voor diesel/museum treinen naar uitsteeksel links onder.

En nu aan de slag met deze idee-en schetsen in Scarm (lees: met flex rails een globaal idee geven zonder alles meteen passend proberen te krijgen en/of wissels te gebruiken).


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Wim »

Zo hee, dat zijn nog eens plannen.............. :o

Heel veel suc6 met het vinden van de juiste combinaties en of alles wel past aldaar.
Aan de ruimte zal het niet liggen (2x4 mtr) grove schatting.

Wat ik net als Maurits71 wel gepast vind is een Naam! Je gegevens zijn net als die van ons zo openbaar als wat.
Eigenlijk, op het moment dat je een stip/punt plaatst op WWW, weten ze je al te vinden :lol:

Mijn vraag:
Kun je al grofweg een idee op tekening zetten wat je wilt? Je tekst geeft enorm veel input, maar een foto/bestand/schets zegt mij veel meer.

We houden je topic in de gaten :ugeek:


Gebruikersavatar

Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Wim »

Vergeet nog wat :lol:

Ga je in modules werken of is het 1 grote plaat, samengesteld uit meerdere delen?

Stel dat je gaat/moet verhuizen?



We horen weer van je ............ Tante :roll:



Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Even snel een idee in paint geklat. Idee wat ik eerder hierboven had vond ik uiteindelijk toch niet zo, deze is naar aanleiding van Ad_M. Een minder groot gedeelte (waar je dus geen toegang van 2 kanten nodig zou hebben) bleek inderdaad een stuk beter idee.

Rode rondjes zijn helices naar schaduwstation. Blauw zijn stationplaatsingen, oranje is industrie gedeelte ... ik heb hier nog geen thema voor. Bij het oranje gedeelte zit eventueel een keerlus terug naar het grote station toe, (zo is het extra gedeelte over het pad niet perse noodzakelijk,) maar gaat in ieder geval onder het spoor door, en dan over het pad. Meest rechterlijn was een onzin ideetje, gewoon negeren dus.

Het rondje/de keerlus is voornamelijk om niet perse locs om te hoeven zetten (bv bij goederen treinen en/of die intercity).


Ik zal de tafel uit soort van modules gaan opbouwen (geen speciale afmeting dus, maar wel modulair), waarschijnlijk dmv balken/planken ombouw per module. Ik heb nu nog een MDF plaat over van m'n H0 baan (heb ik tijdelijk een rondje H0 op, om m'n oude verzameling te testen en in de verkoop te doen), maar zelfs zonder iets erop was dat slecht te verhuizen.
Daarnaast leek het me ook handig om eventueel delen (tijdelijk) weg te kunnen halen indien meer ruimte nodig is, voor onderhoud of wat dan ook.

[edit]Oh ja, de stationnetjes boven en links zal niks langer dan 4 wagons-lengte stoppen (maw: stoptreintjes van 2 a 3 lang staan alleen in de planning), beetje groot getekend.

-Dante
Bijlagen
Prutseltje ff snel in paint
Prutseltje ff snel in paint
baan 7.png (56.76 KiB) 5723 keer bekeken


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

Trammetje
Berichten: 951
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:31
Locatie: Langedijk

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Trammetje »

Voordat je je tafel gaat bouwen zal ik even goed nadenken over de afmeting. Mijn kamer heeft min of meer dezelfde afmeting en indeling. Mijn tafel heeft de volgende afemeting:

Afbeelding

Op tekening lijkt het redelijk ruim maar in de praktijk kan het net. Als je even ergens mee kan je al snel je kont niet keren.

Ik weet niet waar je woont, maar je bent altijd welkom om te komen kijken.


Sander
http://mijn-n-baan.webnode.nl/
Peco eruit --> Minitrix erin

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Ik had eerst 60cm als pad breedte, maar dat was inderdaad wat krap ... 70cm voelde echter weer erg ruim. :P Ik had sowieso het idee om het linker deel wat krapper te maken. 30-40cm is volgens mij wel voldoende daar (had eerst 50-60cm >_< ), is er meteen wat meer loopruimte.
Ik neem aan dat dat je schaduwstation is? Wat een inmens grote zeg, je rijdt zeker met hele lange treinen?
Ik woon in de buurt van Haarlem, niet echt op fiets afstand dus. ;) Ben wel benieuwd naar hoe de rest van je tafel eruit ziet (zal zelf m'n baanplan url ook meteen maar in m'n sig zetten).

======================
Heb de 'over het pad' maar weggehaald en voor een bocht/ 'keerlus' gekozen voor 'de doorstroom'.
Ik ben hier redelijk tevreden mee. Zal er nog wel wat aan gaan knutselen iig. Bocht naar linker deel bv is veelste netjes, was ook even snel 'neergelegd'. Het oogt een beetje raar met de rest. Stuk recht langs de muur doet beetje vreemd aan, misschien een knikje erin en een tunnel (station is beetje 'ingemetseld' atm :P ) Kijken of er nog een 'oud spoor' van links naar boven kan (als oude route zeg maar,) maar denk dat dat een beetje te krap wordt met die helix in die linker-boven hoek (wellicht gewoon om de helix heen? Hmm...)

Nog genoeg aan te knutselen/proberen, maar ik houd het voorlopig (vandaag iig) even voor gezien.

In perspectief, met hoogte oftewel 3D render:
Afbeelding

Overzicht/planning:
Afbeelding

(Open in nieuw venster voor grotere versie.)

============
Edit: Nog even 3D plaatje van de 'over het looppad' versie:
Afbeelding

Eigenlijk stiekem toch ook wel een leuke, alleen komt het gedeelte 'over het looppad' uit op het rondje naar het station. Wellicht een idee om dat juist op het schaduwstation rechtsboven aan te sluiten ...(of helix rechts-boven verplaatsen naar rechtsonder).
Laatst gewijzigd door CommDante op 07 sep 2013 22:06, 1 keer totaal gewijzigd.


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

Trammetje
Berichten: 951
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:31
Locatie: Langedijk

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Trammetje »

Is inderdaad het ontwerp van mijn schaduwstation. Ga niet met hele lange treinen rijden. Elk spoor wordt in tweeen gedeelt, komen tweectreinen achter elkaar te staan.

Ik zal morgen een foto maken van de tafel.


Sander
http://mijn-n-baan.webnode.nl/
Peco eruit --> Minitrix erin

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Dat idee wat je wilt aanpassen ziet er inderdaad wel interessant uit. Zal eens kijken of ik aan de linkerkant in het midden genoeg ruimte heb voor een keerlus/helix, al zal ik het waarschijnlijk (nog?) lang niet zo vol bouwen als bij dat plan. ;) Sowieso had ik bij mijn linkerdeel liever niets eronder, module/deel weghalen en matrasje neergooien voor tijdelijke slaapplaats, valt niet mee met die beperkte ruimte ... :lol:

Toch wat meer ook bij H0 plannen kijken voortaan >_< (Zelfde website bij N staan maar paar baanplannetjes).


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

Trammetje
Berichten: 951
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:31
Locatie: Langedijk

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Trammetje »

Hier even een foto van mijn kamer:

Afbeelding


Sander
http://mijn-n-baan.webnode.nl/
Peco eruit --> Minitrix erin
Gebruikersavatar

Ron
Berichten: 3023
Lid geworden op: 17 mar 2010 03:51
Locatie: Huizen

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Ron »

Da's pas een gezellig kamertje, daar hou ik wel van :D
Alle ruimte is goed benut, je hebt meters spoor liggen en je kan je kont ook nog keren.
Kortom, mooi gedaan Sander.

gr. Ron.


Ik rommel maar wat aan!
Gebruikersavatar

Trammetje
Berichten: 951
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:31
Locatie: Langedijk

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Trammetje »

Ron, inderdaad een leuk kamertje. Volgens mij heb ik alle ruimte benut die er is. Maar de tussen ruimte in de "U" moet echt niet kleiner, soms kom ik toch wat ruimte te kort of staat mijn kruk in de weg (gelukkig is deze wel opklapbaar).


Sander
http://mijn-n-baan.webnode.nl/
Peco eruit --> Minitrix erin
Gebruikersavatar

Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Wim »

Trammetje schreef:Hier even een foto van mijn kamer:

Afbeelding

Hoi Trammetje, wat is die pot met gele verf........... :o

(Sorry voor de topicvervuiling..........)


Gebruikersavatar

Trammetje
Berichten: 951
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:31
Locatie: Langedijk

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Trammetje »

Wim,

om verdere topic vervuiling tegen te gaan heb ik je een pb gestuurd met foto.


Sander
http://mijn-n-baan.webnode.nl/
Peco eruit --> Minitrix erin
Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 6093
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door shoven »

CommDante schreef:Je kan me Dante noemen als je dat prettiger vind, ik geef geen prive gevens vrij over het internet. Sorry als je dit als onpersoonlijk ervaart.
Enige voorzichtigheid is niet verkeerd, maar om zelfs je voornaam niet te geven komt op mij wel erg paranoide over.
Moet je allemaal zelf weten natuurlijk, maar de neiging om te helpen/reageren wordt er niet groter van. Ze vragen tenslotte niet om je adres of pincode.


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
Hier is mijn voor-vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Na weer een aantal uurtjes proberen tot het volgende gekomen:
Afbeelding
Klik voor grotere versie

Bij het oranje gedeelte moet iets van industrie/rangeer/opstel sporen komen, ik zal hier nog wat meer voorbeelden voor bekijken om wat meer idee-en op te doen.

Ik denk dat het eindresultaat hier niet veel meer van af zal wijken, als 'schets' ben ik er goed tevreden over. Ik heb nu ook 2 opstel sporen bij het grote station, daar anders alleen goederen van 'onder' naar het 'industrie' kunnen komen. Nu ook 3 'verdwijn punten' voor afwisselender treinverkeer. Het grote station ligt nu ook wat 'vrijer' door het spoor bij de muur uit het zicht te halen, zo blijft er nog wat ruimte over voor scenery.


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

evo
Berichten: 1469
Lid geworden op: 05 okt 2009 02:20
Locatie: Land van Maas & Waal

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door evo »

Hoi "Dante",
Naast ruimte voor je baan en om te staan, is het ook handig om wat werkruimte in te plannen. Zeker als er wat rails ligt, zit je straks altijd in de rommel en gaat er van alles kapot en wordt er van alles vuil waardoor je (bijna) nooit aan rijden toekomt.
Misschien een overweging om een paar modules/segmenten te bouwen (bv 2 of 3 van 60x180cm), die je 1 voor 1 in je hobbykamer bouwt en dan af en toe in een andere ruimte wegzet om aan elkaar te koppelen. Zie bijvoorbeeld Jeroens baan. Degenen waar je niet aan werkt kun je verticaal tegen de muur zetten, of horizontaal op een rek ergens hoog uit de weg.
shoven schreef:
CommDante schreef:Je kan me Dante noemen als je dat prettiger vind, ik geef geen prive gevens vrij over het internet. Sorry als je dit als onpersoonlijk ervaart.
Enige voorzichtigheid is niet verkeerd, maar om zelfs je voornaam niet te geven komt op mij wel erg paranoide over.
Moet je allemaal zelf weten natuurlijk, maar de neiging om te helpen/reageren wordt er niet groter van. Ze vragen tenslotte niet om je adres of pincode.
@Steven: Bij zijn woonplaats staat: "in de buurt van Haarlem", dus die pincode daar komen we nog wel achter :)
Maar goed, ik geef ook geen prive gegevens vrij op fora, maar ik leg de grens bij mijn voornaam.

Groeten,

"Edwin" aka evo
Laatst gewijzigd door evo op 12 sep 2013 21:27, 1 keer totaal gewijzigd.


Groeten,

Edwin

Huidig project (met Bob): Altenatief

Voorgaand project: een kleine N baan

Dit is mijn eerste N baan
Gebruikersavatar

evo
Berichten: 1469
Lid geworden op: 05 okt 2009 02:20
Locatie: Land van Maas & Waal

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door evo »

dubbel bericht verwijderd
Laatst gewijzigd door evo op 12 sep 2013 21:27, 1 keer totaal gewijzigd.


Groeten,

Edwin

Huidig project (met Bob): Altenatief

Voorgaand project: een kleine N baan

Dit is mijn eerste N baan
Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 3242
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door BenQ »

Dante,
Die laatste foto valt wat grootte betreft binnen de eisen van dit forum dus had je ook meteen een koppeling naar de grote foto kunnen plaatsen.
Soms klik je op zo'n foto om de grote te zien en om af te sluiten klik je op het kruisje in plaats van op Vorige.
En dan moet je weer aanloggen, niet zo heel leuk.


Met vriendelijke groet,
Ben

Neuffen 4, gestopt met bouwen

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

@evo
Ik heb nog een andere hobbyplek voor klein spul/onderhoud, modules kunnen (tijdelijk) op de eettafel indien het te rommelig wordt/er te weinig plek is. Zagen/houtbewerking zal ik sowieso buiten doen.
Ook al zal het een modulaire tafel worden, bedoeling is wel dat die in dat kamertje 'op' blijft staan.

@BenQ
Had gekunt inderdaad, probeerde het aanvankelijk via het forum, maar bestandje was net te groot.
Met CTRL-linker muisknop op een linkje wordt het automagisch in een nieuw tabblad geopenend ... rechter muisknop en dan 'openen in nieuw tabblad' kan natuurlijk ook. Heb je nooit problemen met 'back' of 'kruisje'. ;)
Vind tabs sowieso prettiger, kan je makkelijk paar foto's/websites naast elkaar zetten/vergelijken e.d.
Of de foto/het plaatje bekijken en bijhorende tekst lezen...zonder continue heen en weer te scrollen etc. etc.

==============
Update:
Heb eindelijk het station (6 sporen totaal, waarvan 5 aan perrons) en alle bijhorende wissels uitgepuzzeld. Ik zou nu met minstens 2 treinen tegelijk van verschillende 'bronnen' naar verschillende 'doelen' moeten kunnen rijden (lees: van/naar alle schaduwstation-ingangen, opstel-stukje en industrie-gedeelte. Zolang de treinen maar verschillede doelen, blijft natuurlijk maar dubbel spoor. ). Enige uitzondering is opstel/'keer' stukje bij station naar 'industrie'-gedeelte en omgekeerd ... want dat moet dwars over het spoor atm.
Zou het aan de andere kant kunnen leggen, maar dat zou tenkosten gaan van de ruimte voor het stad gedeelte en 'dat stond er al' / 'bewoners daar willen waarschijnlijk niet verhuizen'. :P
(Zal er nog even naar kijken, maar wordt volgens mij uiteindelijk minder interessant.)

Spoortje rechts-boven met bruggetje is komen te vervallen, treintje naar linker tafel gedeelte zal dus via 'industrie' gedeelte (moeten) gaan. Werd anders te krap met hoogte bij de schaduwstation-ingang rechts-boven.
Gaf wel weer de ruimte om de keerlus daar wat door te trekken (vond dat bruggetje daar wel erg leuk nl.).


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 3242
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door BenQ »

Dante,
Bedankt voor de hint met de CTRL-knop, kende ik nog niet.
Deed het meestal met rechtermuisknop.


Met vriendelijke groet,
Ben

Neuffen 4, gestopt met bouwen
Gebruikersavatar

Jelle
Berichten: 842
Lid geworden op: 02 feb 2012 15:48
Locatie: Doesborgh

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door Jelle »

BenQ schreef:Dante,
Bedankt voor de hint met de CTRL-knop, kende ik nog niet.
Deed het meestal met rechtermuisknop.
Scroll wieltje indrukken werkt ook prima. Opent de link in nieuw venster. (speciaal voor luie mensen zoals ik die geen twee handen willen gebruiken)


Met vriendelijke groet,
Jelle.

Het is weer volop aan het kriebelen... Ik ben toch weer begonnen...
Digitaal, maar ik zoek nog 'eenvoudige' software voor de PC-besturing van de baan.
Binnenkort meer...
[url=viewtopic.php?t=17366&start=25]Mijn baan (in opbouw)[/url]

Onderwerp starter
CommDante
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 aug 2013 00:15
Locatie: In de buurt van Haarlem.

Re: CommDante's baan: <naamloos atm>

Bericht door CommDante »

Jelle schreef: *knip*
Scroll wieltje indrukken werkt ook prima. *knip*
LOL, en die kende ik weer nog niet. (Rechter muis-menu dingetje werkt ook niet bij elke website.. , nutteloze poging om kopieren van dingen tegen te gaan ofzo....)

Goh bijna alweer anderhalve pagina verder met offtopic geneuzel ... :P

==================
Ontopic:
Perrons wat meer gestroomlijnt gemaakt (zat een irritante hoek in met 3D 'krabbelen'/schetsen) en wat nagedacht over die 'stations-opstelsporen' ... leuke manier bedacht om 2.5m goederen (3m max, maw: dan blijven er wat wagons over de wissels vlak na de afslag(-wissel)) binnen te laten komen erop en dan gesplitst/korter naar het industrie/opstel terreintje te brengen voor rangeren / doeleinde. Ik heb echter nog steeds geen idee wat ik precies met dat 'industrie-deel' wil. Ik acht er genoeg ruimte om nog op allerlei manieren daar te iets kwijt te kunnen. Ik denk dat ik me voorlopig maar eerst op het grote station-gedeelte en alle schaduwstation-ingangen zal/moet gaan focussen mbt bouwen, kopen en opleuken. Zolang de wissels er naar op z'n plek zijn kan ik het mijns inziens altijd nog indelen. Ik denk dat dergelijke plekken ook redelijk afhankelijk zijn van wat ik zoal tegenkom aan 'scenery' en goederen-wagonnetjes.

Mijn doel was om een 'groot' station te maken waar veel passagiers verkeer af en aan komt en dat is imo gelukt. Ben eindelijk tevreden met het resultaat/plan. Ik heb (vrijwel, 'HSL' als apart iets laten vallen) al mijn doelen behaald en uiteindelijk zelfs overschreden door dingen toe te voegen die ik niet echt geplanned had. :geek:

Zit atm op zo'n 26 wissels (o.a. ook kruisingen e.d.) en 59 flex delen (wat gehaald zou moeten kunnen worden uit 31 volledige lengte flex.) Wat neer komt op 5,8km km aan model-rails ...
(Naar verhouding 36,4km .. dan lijkt het ineens best mee te vallen. Het programma telt volgens mij wissels e.d. dubbel (van beide kanten ... de afstand van alle rails dus.) Dan lijkt het al gauw veel als afstand ... gaat dus om totale rails-lengte. ;) )
Dat is met halve rondjes naar schaduwstation...dus schaduwstation en grootste deel van helices komen er dan nog bij.

:shock: En dan denk je een leuk aardig simpel klein baantje gemaakt te hebben ... :P

Duurde even, maar dan heb ik ook ... nog weinig. :P Naja, planning voor de rails zelf e.d. is iig (grotendeels, iig het benodigde/vereiste) klaar. Binnenkort nog even plannetje maken in Koploper (en hoop naslagwerk maken, als m'n baantje paar maanden goed draait vergeet ik geheid welk nummer die ene wissel nu heeft en welk draadje daar nu bij hoort >_< ) en dan lekker knutselen en vooral tsjoek-tsjoeken. :D

Nogmaals dank aan Ad_M: Dat was net wat ik nodig had. (maw: even een andere kijk).
Tijd om te bouwen. :D Ta ta!


Mijn baanplan - U-vorm van 2x4 meter
Plaats reactie