Pagina 1 van 1
Herstart N-baan
Geplaatst: 10 jul 2020 22:48
door MadMax
Allen,
Na +- 30 jaar wil ik mijn oude hobby weer oppakken. in mijn 10er jaar een HO baan gehad en nu is mijn eigen zoon 2 jaar, en vind treinen tegek. dus waarom niet opnieuw beginnen. mijn bedoeling is de oude analoge HO baan ( ja ik heb hem nog ) voor mijn zoontje op te zetten en zelf een N baan te maken. De bedoeling voor de N baan is als volgt. ik heb een grote ruimte maar wil geen remise cq rangeer achtige baan maken. de bedoeling is om met een ovaaltje of iets groter te beginnen. ik wil daarom heen zelf de scenery erbij maken om uiteindelijk tot een grote baan te komen. kortom een 10 jarenplan, ik wil het idee hebben dat het nooit af is.
ik heb forums en sites nu bezocht en kortom een idee gekregen wat nu allemaal mogelijk is op digitaal gebied. mijn interesse gaat uit naar digitale aansturing met Arduino, dit omdat ik enige programmeer ervaring heb en ik Arduino al eerder bestudeerd heb maar nog niks mee gedaan heb, leek me dit een mooie insteek om zo te beginnen. Maar ik heb geen idee wat ik nu nodig heb aan digitale hardware om te starten. is er iemand die een digitale baan met Arduino heeft rijden en die mij van informatie kan voorzien? waarschijnlijk door de best hoge kosten zal ik eerst beginnen met analoge opbouw, kijken of de interesse na enige weken nog zo hoog ligt als nu. maar als het eenmaal doorzet wil ik ook direct goede hardware aanschaffen. dus niet beginnen met digitale hardware om halverwege de bouw deze hardware te moeten vervangen voor andere omdat de eerste aangeschafte hardware te licht is of dat er niks meer op aangesloten kan worden.
Nog 2 kleine vraagjes.
Is er een verschil tussen Fleischmann N en de Fleischmann N “Piccolo”?
Als ik analoge handwissels heb aangeschaft hoe kan ik die digitaal krijgen? Of is dit überhaupt niet mogelijk?
Alvast bedankt voor alle hulp.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 09:07
door epocheales denken
Hoi Madmax, (wat is jouw échte naam?) Van Arduino weet ik niets, volgens mij kan Martin Domburg (DTS) jou alles daarover vertellen.
Fleischmann Piccolo is de oude naam voor Fleischmann N, geen verschil dus.
En ja je kan jouw analoge wissels voorzien van een electromagnetische spoel of motor of servo aansturen met een wisseldecoder. Deze zijn o.a. van Digkeijs of Roco. Wel heb je dan een digitale centrale nodig die kan "praten" met de wisseldecoder.
Als de moed nog niet in jouw schoenen gezakt is
ga verder met hier op ons gezellige Forum vragen te stellen! Struin internet en YouTube af en ga vooral lekker dat spaarvarken vullen
Neem kleine stapjes, want digitaal is zo'n prachtige aanvulling op onze hobby, ben er zelf ook al jaren verslaafd aan...
Heel veel succes toegewenst en lekker genieten met jouw zoon.
Groetjes, Hans
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 10:29
door DBos1970
Hi Madmax,
Ik ben zelf (nog steeds...) in de opstart/bedenk/probeer fase en wil ook met Arduino aan de slag.
Naast Arcomora (
https://www.arcomora.com) vind ik ook
https://arduinorailwaycontrol.com/ een interessant concept. De laatste gaat dan wel uit van analoog rijden.
Misschien heb je er wat aan.
Succes in elk geval!
Groet,
Dick
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 13:17
door fenix
Hi,
Voor je aan digitale hardware gaat denken, is het in mijn optiek belangrijk om je eerst af te vragen welke processen van de modelbaan je wilt automatiseren en op welke manier je wilt rijden. Met dcc bv heb ik geen eigen ervaring, maar wat ik er zo her en der van meekrijg, zijn er heel veel mogelijkheden en er zijn genoeg specialisten hier op het forum die je de ins en outs ervan kunnen vertellen.
Je zegt arduino te willen gebruiken. Je kunt je eigen systeem opbouwen. Dat is heel erg tijdrovend en voor je aan rijden toekomt, heb je al heel wat uurtjes code geklopt en gedebugd. Interfaces gesoldeerd en opnieuw gemaakt om toch nog bij een versie 3 uit te komen.... Dit is mijn aanpak, puur omdat ik in mijn hoofd een bepaald aanstuur / meet concept heb (voor mijn oude analoge treintjes zonder dcc voorbereiding) dat ik wil uitwerken en daarvoor nu de passende hardware aan het samenstellen ben (mix van RPi en Arduino). De onderliggende techniek en software voor een sector draaischijf heb ik nu na een jaar ongeveer operationeel en nog geen milimeter gereden op mijn aanstaande baantje. Oh ja, ondertussen leer ik zo ook wat C++ en C
Als het gaat werken zoals ik het in mijn hoofd heb, rijden treinen bij mij uiteindleijk volledig handbediend (via de RPI/Arduino systemen), volledig automatisch volgens een dienstregeling inclusief omlopen van locomotiefjes en wisselende treinsamenstellingen/wisselingen van tractie materieel of een tussenvorm daarvan. (de sectordraaischijf is het draaiend hart van het schaduwstation in mijn ontwerp)
Een andere aanpak is een van de suggesties die door Dick zijn gedaan. Wat ik er zo vluchtig van gezien heb, zijn dat min of meer of the shelf modules waarmee je tamelijk vlot aan rijden toekomt.
any way, dit zijn mijn 2 centjes
succes en veel plezier met het uitwerken van je ideeen.
Fenna
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 16:28
door maarten
Met 'digitaal' kan heel veel maar moet in eerste instantie weinig. Handmatig digitaal rijden is hetzelfde als analoog met het grote verschil dat je eerst een loc selecteert (elke loc heft een eigen 'adres') en je vervolgens het 'gas' open draait. Zo simpel kan het zijn. Hier heb je behalve een 'regelaar' zoals bijv. een Roco multimouse niets extra's voor nodig, behalve een digitale loc. Met zo'n regelaar kun je ook je wissels bedienen. Deze moeten dan wel elektrisch aangedreven zijn en je hebt een module (decoder) nodig waarmee de wissel zijn eigen 'adres' krijgt. Met een druk op de knop van je 'regelaar' gaat dan je wissel om. Bij handmatig digitaal rijden rijden is dit nog niet verplicht maar een keuze (of volgende stap). Je kunt nog steeds je wissels met de hand omzetten als je wilt.
Voor geautomatiseerd rijden heb je veel meer nodig. Dan
moet je ook de wissels voorzien van een elektrische aandrijving en aansluiten op een wisseldecoder. Daarnaast moet je je hele baan opdelen in stukken en voorzien van een terugmelders. Met deze terugmelders weet de computer/software waar een trein zich bevindt en wat hij verder moet doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn wissels omzetten, versnellen of vertragen.
Op de website van
N-project staat een en ander vrij duidelijk uitgelegd. Let op dat over sommige dingen gediscussieerd kan worden, bijvoorbeeld over het nut en wenselijkheid van een ringleiding.
Maar de basisprincipes staan in ieder geval goed uitgelegd.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 21:34
door MadMax
Allen,
Bedankt voor alle reacties en meedenken.
@ Fenna en Dick
Bedankt voor de links en duidelijke uitleg. Ik heb 25 jaar kennis van visual basic net iets anders dan c of c++ maar daar was ik wel uitgekomen. Maar zowel in de links en zoals Fenna ook zegt, hier gaat heel veel tijd in zitten, en ik wil mijn tijd in de scenery steken.
@maarten
De bedoeling is dat alles digitaal moet worden. Locs, wissels, overgangen, alles. Ik wil de baan laten draaien en tussendoor aan de scenery werken. Maar ook zo met mijn zoontje ermee spelen, dan zou ik het weer handmatig willen overnemen. Dus ook met bezet en terugmelders moet het werken. Wat Kun je me aanbevelen voor digitale aansturing? Aangezien kinderen met mobieltjes en tablet opgroeien zou ik zo ook een aansturing willen. Op welke hardware kan ik me dan het beste op oriënteren?
Alvast bedankt
GUIDO
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 11 jul 2020 22:23
door Hube
@MadMax
Hoi Guido,
Bij deze een link naar mijn experimenten/ervaring met Arduino:
https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=26&t=12265
Ook op dat gebied is al veel standaard te krijgen. Het is in het begin wat meer uitzoek werk maar uiteindelijk is het wel goedkoper.
succes en groetjes,
Gerard
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 13 jul 2020 20:50
door MadMax
Gerard,
Bedankt voor de link ga er zeker naar kijken. Ziet er erg basic uit. Alleen zijn mijn soldeerskills niet zo erg goed maar wel goedkoop. Weet je zo of er een webshop is die al die hardware zo verkoopt dat je het zo kan aansluiten.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 14 jul 2020 10:50
door Hube
Guido,
Ik heb de Arduino controler en de algemene hardware gekocht bij:
https://opencircuit.nl/List/Platformen/Arduino
De benodigde shield en bijkomende componenten om de wissels te kunnen bedienen bij:
https://www.arcomora.com/mardec/
Lees eerst de Mardec handleiding! Voor je er geld aan uit gaat geven.
Dan heb je alleen nog maar de spullen om de DCC signalen, die van een centrale komen, de wissels, seinen, etc te bedienen.
Je heb sowieso nog een centrale nodig waarmee je ook de treinen bedient.
Je zal je eerst toch moeten verdiepen wat het digitaliseren van een modelbaan inhoud.
Met een eenvoudige centrale en een app kun je al vrij snel de treinen met een tablet of mobiel bedienen. Dat geeft al heel veel hobby plezier. Daarna kun je gaan nadenken over het digitaal aansturen van de wissels, terugmelding, etc.
En misschien ergens een workshop “digitale techniek voor modelbanen” nemen. Lijkt me een investering waarmee je later veel geld kunt uitsparen,
Succes en groetjes,
Gerard
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 14 jul 2020 21:05
door MadMax
Gerard,
Ik weet precies wat ik wil. Alles moet automatisch rijden. De bedoeling is dat als trein 1 op een stuk rails rijd en aankomt bij een wissel de wissel meteen goed schakelt of zo blijft staan. Ik wil 3 of 4 treinen laten rijden op 1 spoor en dat elke trein zijn eigen rondje doet. Dat software de trein herkent als trein 1, 2,3 of 4 en zo de wissel aanpast dat de loc zijn eigen rondje blijft rijden. Is dit ook mogelijk met arduino?
Ik heb al zitten denken aan 4 zijsporen , en zodra je opstart 1 voor 1 de 4 treinen de baan op te sturen om vervolgens met een loop de treinen te laten rijden. Dan kan je ze misschien met soort van knooppunten laten rijden, als je begrijpt wat ik bedoel. Of is er een andere manier met arduino?
Om mijn bedoeling duidelijk te maken, ik ben niet zo van het spelen met de treinen. Ik hou het liever bij programmeren en opbouwen van een scenery. Mijn zoontje van 2 vind treinen kijken leuk, maar die ga ik geen controler in zijn handen geven (nu nog niet tenminste) als we samen kunnen kijken naar de treintjes is mijn zoontje blij en ik ook. Dat is ook de reden dat ik alles geautomatiseerd wil hebben geen botsingen geen gekke dingen zorgeloos met mijn zoon op schoot kijken.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 17 jul 2020 10:28
door Hube
Guido,
Ik heb geen ervaringen met geautomatiseerd rijden.
Wat ik op dit forum zo lees is men over het algemeen zeer tevreden met iTrain.
Of en hoe zich dit laat combineren met een Arduino micro-controller weet ik niet.
Groetjes,
Gerard
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 17 jul 2020 10:59
door shoven
Een Arduino is met de juiste voorschakelingen in staat om een DCC-signaal op te pikken en te gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld servo's aansturen. De Arduino luistert dan dus gewoon naar de commando's die iTrain via je centrale geeft, bijvoorbeeld om een wissel om te zetten.
De
DCCnext van Arcomora is een Arduino-equivalent met die voorschakeling er al op de print bij gebakken. Je kunt er direct servo's, seinen en dat soort spul op aansluiten. Prijstechnisch heel interessant. Je kunt hem gewoon programmeren zoals je een Arduino ook programmeert, via de IDE die je kunt
downloaden op de Arduino-site. Als je bekend met C/C++ moet dat geen probleem zijn.
Hier is nog een aardige site van iemand die er veel mee doet. (Niet teveel op het steenkolen-Engels letten.)
NB: ik heb er geen aandelen in.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 06 aug 2020 11:57
door Zap75
Je schrijft dat je je vooral bezig wilt houden met het maken van scenery. Tegelijkertijd heb je de wens om digitaal te rijden en heb je zelf al bedacht dat je dat met Arduino's kunt doen. Dat is ook absoluut waar, maar dan moet je daar ook echt wel lol in hebben en bereid zijn daar veel tijd in te steken. Er is online een heel open source project te vinden met alle informatie, heb de link even niet bij de hand.
Maar, als je, zoals je zelf zegt, toch vooral met scenery bezig wil zijn, zou ik je toch afraden de Arduino-route te kiezen. Koop dan gewoon een commerciele centrale en kant en klare bezetmelders etc etc. Kost wel wat meer maar scheelt een bult gepruts en zelf programmeren met C. Hou je meer tijd over voor je scenery
. Bovendien heb je ook met de kant en klare producten nog genoeg te doen qua bedrading, aansluiten, instellen en alles inregelen.
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 06 aug 2020 20:51
door martindomburg
@MadMax
Het is al een fijn punt dat je weet waar je naar toe wilt gaan. Arduino is zeker interessant om te ontdekken, mijzelf ontbreekt hiervoor de tijd maar het is zeker interessant.
Mijn advies zou zijn om eerst een simpel ovaaltje te maken met twee wissels en een inhaalspoor. Probeer dan de diverse mogelijkheden eerst zelf uit. Zo houd je de kosten beperkt en kan je nog makkelijk switchen.
In het geval van automatiseren zou ik adviseren om eens goed rond te neuzen. Kijk eens naar de Z21, IntelliBox, Ecos2, Dinamo, BidiB, DCC++, Lodi naast Arduino. Qua software vergelijk ook daar de diverse programma's zoals Koploper, iTrain, RocRail, Windigipet en TrainController of JMRI.
Dit avontuur gaat niet over een nacht ijs en automatiseren gaat gepaard met vele uitgaven. Zorg dat je eerst zelf overtuigd bent van de systeem, de methodes en de software voordat je echt uitgaven gaat doen.
Het vervelende ervan is dat alles mogelijk is, en zowel linksom als rechtsom kan je er komen. Maar onthoud wel dat elk systeem, methode en software hetzelfde resultaat geven, er gaat een wissel om en een trein gaat rijden. En de meningen zijn eindeloos, anders zou een forum de helft van zijn kracht verliezen. De kunst is om je eigen gevoel te volgen.
Succes met de zoektocht!!
Re: Herstart N-baan
Geplaatst: 07 aug 2020 15:15
door BenQ
Het verschil tussen Fleischmann N en Fleischmann Piccolo is dat de eerste zonder en de tweede met bedding is.