Pagina 1 van 1

hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 26 jul 2010 23:13
door cepero
Beste medespoorders

Ik ben bezig aan de tafelbouw en zodus binnenkort kan ik eindelijk beginnen met de aanleg van de sporen en al de rest. Ik heb al veel gelezen en ook ontelbare vragen gesteld over vanalles en nog wat, maar graag had ik toch een overzicht opgesteld van wat ik best in welke volgorde doe om uiteindelijk tot men eindresultaat - een volledig computergestuurde digitale N-spoorbaan- te komen!
Het is soms ook moeilijk om nu echt een idee te krijgen van wat je nu ook allemaal moet voorzien (wat onderdelen betreft) en de kost van elke 'fase'. Graag jullie inbreng wat de beste volgorde zou zijn.

Ziehier wat ik zover al heb gepland, het prille begin dus :)

1) een baanplan is gemaakt met AnyRail. Er zal ook wat on-the-fly gebouwd worden op het moment zelf
2) de tafelbouw met open frame: beetje logisch dat men hiermee begint :)
3) aanleg van sporen. niet alles ineens, maar telkens voldoende om toch al treinen te kunnen laten rondrijden en zodanig testen te kunnen uitvoeren.

Ik heb een multimauspro en multizentrale pro met rocomotion software dat kan draaien op men laptop. voorlopig kan ik dus al een trein laten rijden en de snelheid aanpassen via de pc (zonder maus)

ik veronderstel dat de volgende logische stap zal zijn: het digitaal verbinden van de wissels met de pc. Benodigdheden: wisseldecoders,...?

indelen van 'blokken'....keerlussen voorzien.....etc

Soms kijk je op een site en zie je wel een heleboel 'printplaatjes' maar geen flauw idee of je nog extras moet aankopen om het te doen werken.

Binnenkort wil ik er wat tempo insteken, vandaar dat ik graag een strak schema opstel om me voor te bereiden.

Mvg
Cepero

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 16:24
door shoven
Nou, toevallig ben ik net mijn baan aan het opbouwen.

Wat ik doe zijn de stappen:

0. Frame enz., ook hellingen van MDF etc.
1. Rails leggen
2. Scheidingen voor blokken/secties in de rails maken (vaak al in fase 1 gedaan mbv kunststof lasjes)
3. Draden aan rails solderen, soms al bij stap 1
4. Wisselaandrijvingen/servo's monteren bij de wissels
5. Draden aan ringleiding vastmaken
6. Draden aan bezetmelders/wisseldecoders/keerlussen enz vastmaken
7. PC instellen, ook Koploper
8. Rijden!

Tussendoor uiteraard veel testen.
De stappen gaan niet noodzakelijkerwijs strak in deze volgorde. Vaak is het handig een klein deel af te maken en dat goed te testen voor je verder gaat. Zelf ben ik meer van de hele handel neerleggen en aansluiten en daarna de fouten eruit te halen. Ik test wel altijd de stroomvoorziening van de baanvakken en of wisselaandrijvingen het doen.
Ergens gaandeweg wordt de centrale aangesloten op de baan, zo rond stap 5 (daarvoor is het niet erg zinnig).
Het indelen van blokken en uitvogelen of je keerlussen hebt moet helemaal in het begin gebeuren, voor stap 1. M.n. de blokken zijn spannend omdat dat nogal eens nauw luistert qua lengte.
De PC sluit ik pas op het laatst aan, testen doe ik met de Multimaus, ook de wissels. Als het met de MM werkt, doet ie het met de PC ook wel. Voor het testen van je bezetmelders heb je wel de PC nodig.

Tja, de 'printplaatjes'... Ikzelf heb dus bezetmelders, wisseldecoders (zowel voor magneetaandrijvingen als servo's), keerlusprintjes (niet altijd nodig dus, hangt af van je baan), en een S88xpressnetLi voor de verbinding met de PC. Dat is het wel zo'n beetje.

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 16:29
door shoven
Maar even los van dit schema lijkt het me verstandig als je vooraf zeker weet dat je donders goed weet wat je aan het doen bent. Ik kan dit zo doen omdat ik het inmiddels al vaker gedaan heb. Als je je nog aan het afvragen bent waar al die printjes voor dienen lijkt het me verstandig als je daar eerst vertrouwd mee raakt.

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 19:44
door spoor65
Ik zou zeggen, kijk eens in het draadje van Martin Hookies over zijn baan.

Ik denk dat dat een hele goede manier is van beginnen met jouw baan, gewoon beginnen bij het begin, het schaduwstation, want als je de bovenbouw er eenmaal op hebt kun je er veel moeilijker bij, tevens is het mooi om veel te kunnen uit testen op dit schadus station, daar je er later toch nagenoeg niets van weer ziet, anders dan wanneer je er op de knietjes onder de rest van de baan kruipt. Martin heeft tijdens de bouw van zijn schaduwstation zo gaande weg heel veel geprobeerd, en vooral geleerd, toen hij met zijn baan begon, had die nog geen eens een idee hoe hij een soldeerbout moest gebruiken, en kijk nu het resultaat.

Kortom, Martin zijn baan is niet alleen een heel mooi (leer)project voor hem zelf maar ook voor vele anderen die deze weg nog moeten gaan, en dat vooral omdat Martin er een prachtig verslag van heeft gemaakt in zijn topic. waar ook anderen veel van kunnen opsteken.

Mvg en veel succes.

Freddy

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 20:26
door cepero
Steven, ik ben nu bezig met jouw baan nog eens te bekijken. Hoe ver sta je momentel, want je bent vorig jaar toch al begonnen, niet? Daarna ga ik die andere van Martin eens onder de loep nemen.

een vraag ivm blokken indelen. Kan ik ergens lezen hoe je het best je blokken indeelt?
Op Nproject heb ik daar ook niets over teruggevonden. Je kan wel mooi je baan in stukken indelen waarin je langste trein steeds inkan, maar wat als er wissels zijn. Bv een dubbelspoor splits in 2 dubbelsporen: Vormen die wissels een aparte blok of hoe doe je dat dan het best?
Ik zou dat graag al weten zodat ik al de sporen kan onderbreken waar het nodig is.

mvg Cepero

bedankt al voor de reacties :)

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 20:38
door spoor65
Oja,

Cepero, voor wat betreft de benodigheden voor digitaal, en hel veel nuttige info omtrent rocomotion en wat je bij gebruik van rocomotion wel of niet kunt gebruiken kwa componenten, wil ik je ff Piet Heinst adviseren, de rocomotion kenner bij uitstek hier in het forum.

mvg

freddy

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 21:15
door shoven
Cepero,

Mijn baan is in opbouw. Momenteel ben ik bezig de draden van de baan te verbinden met ringleiding, decoders etc. Ik heb net nog wat draden zitten solderen, maar dat is niet echt een lekker werkje bij deze warmte en schiet dus niet op. Zoals je in mijn draadje kunt lezen ben ik vorig jaar begonnen na jarenlange afwezigheid uit de hobby. Ik heb een baan bedacht en gebouwd en ook weer afgebroken. Daarvoor heb ik eerst wat testrondjes gebouwd om te experimenteren met digitaal rijden en Koploper. Alles wat ik daaruit heb geleerd probeer ik nu in de nieuwe baan toe te passen. En reken maar dat ik de nodige fouten heb gemaakt. Daarom ook mijn advies om je goed te verdiepen in de zaken die je nodig denkt te hebben. Maar aan de andere kant: je leert het meeste van de fouten die je maakt. ;)

Over de blokken: eigenlijk volgen die uit de treinenloop die je gedacht hebt bij het ontwerpen van je baan. Ik heb zelf alleen ervaring met Koploper, maar volgens mij zijn andere systemen als iTrain en Rocomotion op dezelfde principes gebaseerd. Raadpleeg dan ook vooral de handleidingen van die programma's. Er is ook een cursus Koploper op het koploperforum, heel leerzaam.
Het meest gebruikte principe is om de wissels buiten de blokken te laten. Dat doe ik ook; veel van mijn blokken beginnen/eindigen dan ook bij een wissel.

In het plaatje zie je mijn blokken (in het schaduwstation en de helix zitten er nog meer). Begin/eind van een blok is met rode streepjes aangegeven. Al mijn blokken bestaan uit 3 secties: een gedetecteerde sectie (dus met bezetmelding) voor binnenkomst, een ongedetecteerde sectie en een stopsectie (gedetecteerd, bezetmelder dus). Sommige stukken heb ik bewust niet als blok aangemerkt en zijn ook ongedetecteerd (oranje wolkjes op het plaatje). Waarom? Omdat er domweg geen trein in past en/of ik niet wil dat treinen hier stil staan. Sommige blokken zijn heel groot (meer dan 5m), maar in mijn achterhoofd zit om die later nog te kunnen splitsen.

Afbeelding

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 21:17
door cepero
Hey Freddy, is dat zijn 'bijnaam' hier , want zo vind ik hem niet terug in de ledenlijst

mvg Cepero

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 21:20
door shoven
cepero schreef:Hey Freddy, is dat zijn 'bijnaam' hier , want zo vind ik hem niet terug in de ledenlijst

mvg Cepero
Hier vind je hem:
http://n-spoorforum.nl/memberlist.php?m ... file&u=339

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 27 jul 2010 21:51
door cepero
Ok Steven, ik ben halverwege je beschrijving van je baan op je ander draadje, maar nu ik dat snel vergelijk met het baanplan die je hierboven hebt gepost, zie ik dat er opnieuw al heel wat veranderd is. De helix staat bijvoorbeeld nu plots helemaal onderaan. Zo blijf je bezig natuurlijk ;)

Wat heb je nodig voor elk blok die je wil? Zijn dat dan enkel 2 bezetmelders?
Koop je die per stuk of is dat een setje? Is er een limiet op hoeveel je er kan aansluiten op je maus , pc..zonder extras aan te moeten schaffen? Wat is ongeveer de kost? Ik lees wel eens hier dat je achteraf wel wat extra blokken zal inplanten, maar waarom niet gelijk voldoende blokken van begin af aan, tenzij het natuurlijk veel geld kost... :o
En waarop sluit je dan uiteindelijk die bezetmelders aan voor ze uiteindelijk naar de pc gaan. Komen die ergens allemaal samen?

greetings Cepero

Edit: wat me trouwens opviel is dat je in je oorspronkelijke baanplan, netjes met dubbele spoorlijnen werkte (perfect in late periodes) maar uiteindelijk terechtgekomen bent in een heel ander systeem. Was dat bewust of onbewust?

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 28 jul 2010 07:39
door shoven
Ja, zo'n baan houdt je van de straat hoor. Over die dubbele spoorlijnen: dat is alleen in en rond het station gehandhaafd, bij het goederenvervoer loopt ook een dubbele lijn tussen de rangeergedeelten door. De lijn buitenom achteraan die je ziet komt onder een berg. De lijn op niveau +1 is dubbel, maar eigenlijk een enkel lijntje met een lus aan het eind. Dus de dubbele lijnen zitten er wel in. In het vorige plan was het overigens zo dat op veel plaatsen de dubbele lijn dezelfde kant op reed, was ook niet alles (kijk maar eens naar de filmpjes).

Voor elk blok gebruik ik 2 bezetmelders, 1 voor de inrij-sectie en 1 voor de stopsectie. Je koopt die per 16, bijv. hier. Kosten plm. €50 per 16. Aansluiten gaat via de S88XpressnetLi (€ 29,95), je kunt ze niet direct op je MM aansluiten (die kan er ook niets mee zonder PC). Je kunt op de S88XpressnetLi max. 256 bezetmeldpunten aansluiten (16 modules x 16 punten). Daar kun je een aardige baan mee maken (ik heb plm. 80 bezetmeldpunten).
Dat ik start met grote blokken is omdat ik eerst wil zien hoe dat rijdt; ik vind het eigenlijk geen gezicht om 2 treinen achter elkaar te zien wachten.

In het forumdeel Digitale Vraagbaak komen eigenlijk bijna al je vragen wel langs, bijvoorbeeld in dit draadje.

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 28 jul 2010 15:41
door martindomburg
De planning voro mijn baan had ik als volgt bedacht:

1. Framebouwen
2. trace schaduwgedeelte uitzagen
2.a sporen leggen in schaduwtraject
2.b testen van een goede loop
2.c solderen en indelen van de blokken
3. spanten van het schaduwgedeelte maken (schaduwgedeelte is een laag van 10cm hoog waardoor de schaduwsporen lopen.)
4. Boventraject en stations traject uitzagen
5. Helix maken
6. Spanten boventraject maken.
7.a sporen leggen in boventraject
7.b testen van een goede loop
7.c solderen en indelen van de blokken
8 Aansluiten op Dinamo
9 testen van juiste werking en loop
10. Vormgeving van het landschap met flex. tegellijm
11. plaatsing van alle gebouwen, seinen en bovenleidingsportalen
12. aansluiten van de bedrading en testen
13. Railbedding aanbrengen en verweren rails
14. landschap inkleuren
15. raamwerk afwerken

ha een mooi 15 stappenplan wat waarschijnlijk heel wat jaren duurt :mrgreen:

Re: hoe zou jij de opbouw van je baan plannen?

Geplaatst: 28 jul 2010 18:58
door spoor65
Cepero,

Het is zijn echte naam, en hij staat hier ingeschreven als P.Heinst,

Maar om hem snel te vinden, geef in zoeken ff het woord "rocomotion" op en je hebt hem zo gevonden, staat al bijna direct boven aan de lijst dan.

mvg

Freddy