Pagina 1 van 1

Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 11:40
door Michiel
Hallo mede-modelspoorknutselaars,

Ik heb nog geen ervaring met servo-motoren, vandaar mijn volgende naïeve vraag.

Als een servo voor de eerste keer wordt aangezet, wat doet ie dan? Loopt ie meteen naar een van de uiterste standen? Bij de eerste instelling, draait ie dan een slag van een onbepaald aantal graden 0 - 360?

Ik vraag dit in de optiek van het ontwerp van de overbrenging. Als de servo een grotere slag maakt dan voorzien, dan zou de overbrenging verwrongen of beschadigd worden. Moet ik rekening houden in het ontwerp van de overbrenging, dat een servo een onverwacht grote kan slag maken?

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 11:57
door Rob Fongers
Michiel,

Dat ligt aan de decoder. De servoswitch van Karst/Wim schakelt de servo in de middenstand als de programmeer toets wordt ingedrukt.
De UB 67810 schakelt naar een van de standen 30 of 95 op een schaal van 0 t/m 127. Het eerste wat je dan moet doen is deze decoder de beperking invoeren van 63-64 dat is het schakel moment van de polarisatie switch.

E.e.a. moet je gewoon eerst even los proberen. De servo's staan (pracktisch) nooit in de middenstand.

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 12:07
door Michiel
Dus, als ik het goed begrijp, is het best om eerst de servodecoders te programmeren op de middenstand, dan de servo's eerst los aan te sluiten opdat ze de middenstand aannemen, en dan pas monteren en instellen. Ik kan me voorstellen dat er anders onverwachte dingen gebeuren, en als de decoder zijn instelling vergeet, of defect geraakt dan nog kan de servo alle kanten uitslaan?

Ik ga uit veiligheid de overbrengingen ontwerpen zodat er geen schade kan zijn indien de servo toch in een onverwachte stand schiet. :D

Rob, bedankt voor je antwoord, ;)

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 12:36
door Rob Fongers
Ja idd

Maar je hoeft niet bang te zijn dat de wissel defect geraakt. De servo heeft namelijk niet de kracht om dat te forceren. Het is alleen ff lastig en de servo blijft bekrachtigd wat weer niet bevordelijk voor de servo.

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 12:59
door Michiel
Een wissel is inderdaad vrij solide, maar ik zit te spelen met idee om loodsdeurtjes, waterkranen, loopkatten en ander bewegelijk spul te gaan voorzien van servoaandrijving. Dat zijn allemaal vrij fragiele dingetjes, die ik niet graag de verkeerd kant uit zie zwaaien, of te ver door draaien. Vandaar. ;)

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 17:45
door Jos
Michiel schreef:Dus, als ik het goed begrijp, is het best om eerst de servodecoders te programmeren op de middenstand, dan de servo's eerst los aan te sluiten opdat ze de middenstand aannemen, en dan pas monteren en instellen.
Michiel,

Ik heb hier enkele dagen geleden juist een uitvoerig verslag over geschreven in mijn draadje Roosenbosch.

Groetjes,
Jos

Re: Eerste instelling servo aandrijving

Geplaatst: 03 nov 2010 18:30
door Michiel
Jos,

bedankt voor de verwijzing. Ik was er even een paar dagen uit (met de kinderen bezig geweest, het is tenslotte vakantie en je kan je ze beter bezig houden, anders houden ze jou bezig ;) ) Ik ga je draadje Roosenbosch eens doornemen. 8-)