OK, let op.... alhier meer (verkregen) info:
Er is niets mis met het gebruiken van een laptop voeding, maar je moet (gelijk aan welke voeding dan ook) wel rekening houden met het voltage wat je nodig bent.
19V kan wel volgens de specs van de electronica (zie tfm
), maar zit wel tegen de max van 20 V = aan.
De werkspanning van de servo is 5 volt en nu moet de electronica de boel onderdrukken van 19 naar 5 wat met meer warmte ontwikkeling gepaard zal gaan dan wanneer je zakt van (bijvoorbeeld) 12 naar 5. Electronica houdt niet zo van warmte dus hoe dichter je kunt zitten bij de 5 hoe beter.
Als je de keuze hebt is het dus beter om te kiezen voor een lagere spanning zoals de laptop voedingen van Acer(Apireone), Asus(EEE) of bijvoorbeeld de HP mini Note die leveren (volgens mij) 12V = ipv de 19 V = die je nu gebruikt. (maar dat is een zoektocht waard bij de kringloopwinkel, die van mij kosten 2 euro bij de kringloop dus de moeite waard.
)
In het kort: niets mis met het gebruik van een laptop voeding, maar houdt wel de specs van je verbruikers in de gaten. 19V kan volgens de specs (rtfm
) wel, maar is aan de max kant.
Volgens mij is dat het, want inderdaad: Laptop voeding of trafo, maakt niet uit of daar vierkante driehoekige of gladde spanning uit komt, wat wel uitmaakt is hoeveel volt die eruit komt.
Zoals gezegd, zelf gebruik ik ook die voedingen (19V =) en het werkt prima. Het teveel aan warmte wat je ermee moet wegwerken ga ik eens naar kijken als de baan er weer staat, eens zien hoe "warm" warm nu is. Vraag mij n.l. wel af of het verstoken van de restwarmte alleen wordt gedaan als de servo "om" gaat (kort) of altijd (lang warm stoken) Als het kort is dan lijkt het mij nog wel mee te vallen, als het lang is snap ik het probleem qua warmte wel.
Maar goed, de modelbaan aan deze kant staat de komende maanden in de opslag, dus dat kan ik niet uitproberen aan deze kant.