Pagina 1 van 2
Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 02 mar 2016 16:45
door doniek
Hallo,
Zo'n 20 jaar geleden ben ik druk bezig geweest met de modelspoor hobby, destijds in H0 met marklin materiaal. Het is altijd wel blijven kriebelen en inmiddels heb ik een digitale startset besteld en ben ik dus van plan om de hobby weer nieuw leven in te blazen.
Deze keer zal ik vanwege (het gebrek aan) ruimte echter niet in H0 maar in N gaan bouwen. De beschikbare ruimte is 2.00 x 1.30 meter en ik wil de tafel voorzien van wielen, zodat ik er aan alle kanten bij kan en zodat de tafel als hij niet gebruikt wordt netjes aan de kant in een hoek geplaatst kan worden.
Uiteindelijk lijkt het me leuk om geheel geautomatiseerd te gaan rijden m.b.v. bijvoorbeeld Koploper, maar dat is nog ver weg

.
- Treinverkeer van 4 treinen, liefst 5, tegelijk mogelijk (bv 2 passagierstreinen en 3 goederentreinen) liever 5 kortere, dan 4 lange
- Uiteindelijk de mogelijkheid om alles geautomatiseerd te laten rijden
- Zoveel mogelijk punten waar de trein in kan 'verdwijnen' en uit 'tevoorschijn' kan komen
- Alleen functionele hoogteverschillen, dus al het zichtbare mag zich op 1 niveau afspelen
- Het hoeft niet allemaal precies te kloppen met een tijdperk / land, ik vind het het leukste om de boel te automatiseren, niet om een realistisch landschap te creëren
- Uiteindelijk een budget van zo'n € 1.000 voor de rails
Na een hoop gepuzzel en adviezen ben ik tot onderstaand ontwerp gekomen. Het bovenste deel is het schaduwstation, wat aansluit op de baan zelf.
Het idee is dat er met name rechtsom gereden wordt, waarbij bv 1 passagierstrein linksom kan rijden om wat diversiteit te creëren.
Uiteindelijk wil ik starten zonder het schaduwstation, maar daar wel alle voorbereidingen voor treffen, zodat dit later eenvoudig toegevoegd kan worden.
Omdat ik zelf wel tevreden ben met de baan, wil ik hem hier graag delen

.

Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 02 mar 2016 17:32
door rc.amsterdam
Doniek - je zegt het zelf al, het gaat je vooral om het rijden en dan digitaal. Dan kan die baan wel. Maar wat ik op dit forum van anderen begrepen heb: begin bescheiden met digitaal. Een ovaal met een omloop en een dood spoor. Dan een paar locomotieven. Dan programmeren en het spul onder de knie krijgen. Daarna verder bouwen. Je budget is voor rails en wissels wel OK, maar voor alle digitale wensen? En enige locs en wat wagens? En komt er bovenleiding?
Via de informatie welke op de site van de shop N spoor store te vinden is kan je een eenvoudig rekensommetje maken.
Veel plezier en succes.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 03 mar 2016 20:41
door doniek
rc.amsterdam schreef:begin bescheiden met digitaal
Thanks voor de heads-up! Ik heb zeker niet de illusie dat ik een dergelijke baan zonder wat experimenteren in elkaar sleutel

. Ik heb alleen wel graag iets waar ik naar toe kan werken en deze baan lijkt me daar wel geschikt voor.
Zo kan ik ook alvast gericht wat rails bestellen die ik straks ook weer kan gebruiken in mijn baan. Wat betreft het begin ben ik van plan om eerst eens wat modules van rosoft aan te gaan schaffen, zodat ik kan kijken hoe e.e.a. reageert met bezetmelders, wisselomzetters e.d. dan wordt de rest hopelijk een stuk makkelijker.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 07 mar 2016 10:07
door erik-n-fan
Gave ruimte met veel mogelijkheden. Ik vind het ook erg leuk om te zien dat je de scenery / bebouwing ook al een ruwe plek geeft! Digitaal is klein beginnen al veel werk en uitdagend maar ook zeeeer leuk! Zo leer je ook wat handige lengtes zijn voor stopsecties en detecties zodat je baanplan ook aangepast is voor de ruimte die automatische rijden soms kost.
Wat mij opvalt aan je plan is dat je linksvoor (bij het station) en rechts voor (verticaal) 2 wissels met de tongen naar elkaar legt. Ikzelf heb dit in een vorige baan ook gedaan maar dat beviel me niet goed. Dit was de plek waar mijn treinen graag af en toe ontspoorden en de beweging van het rijden over 2 afgebogen wissels (soort flauwe V of golf beweging) vond ik eigenlijk niet zo mooi / natuurlijk. Nadat ik nu zorg dat in ieder geval 1 treinstel lengte de trein rechtdoor rijdt tussen de wissels is het ontsporen verleden tijd en de trein beweging is ook minder lelijk. Ik kan je niet garanderen dat het ontsporen niet kwam door m'n eigen eerste knutselwerk met een nieuwe baan en dus dat het andere redenen had dan de wissels zo plannen / berijden maar doe er mee wat je wil
Zorg dat je overal bij kunt tijdens het bouwen en rijden. Ontsporingen gebeuren altijd op de plekken waar je het minst makkelijk bij kunt

Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 07 mar 2016 11:07
door Detlev
erikgk schreef:... Wat mij opvalt aan je plan is dat je linksvoor (bij het station) en rechts voor (verticaal) 2 wissels met de tongen naar elkaar legt...
Denk dat dat hier wel mee zal vallen omdat er geen golfbeweging plaatsvindt, maar een "verlengde bocht". de aftakkende poten zijn nu twee 9136'en aan elkaar dezelfde kant op in plaats van tegengesteld, daar kan niet veel mee mis gaan.
Je hebt eerder een probleem waar een bocht uitkomt op een wissel met de aftakking de andere kant op. Maar daar kom je bij perronsporen bijna niet onderuit.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 07 mar 2016 11:09
door Zolderspoor
Servus.
Volgens mij(n ervaringen) gebeuren ontsporingen overal en altijd. Maar op plekken waar je er niet of heel moeilijk bij kunt, ontstaan de grootste irritaties.
Maar terzake: mij lijkt de locloods er een beetje “met de haren bijgesleept” en is er landschappelijk weinig van te maken. Als de loods er echt moet staan, overweeg dan eens in de binnenbocht links van het station.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 09 mar 2016 13:16
door doniek
Bedankt voor de opmerkingen, ik heb inmiddels genoeg rails binnen om wat testopstellingen te maken en dat rijdt allemaal nog lekker soepel

.
Wat betreft de loods, die heb ik er bijgezet omdat ik het er een beetje bij vind horen, ik krijg hem in de linker binnenbocht echter niet lekker verwerkt, dus ik ga nog even nadenken of ik hem erin wil hebben en zoja of dat ook op die plek is

.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 09 mar 2016 13:20
door doniek
erikgk schreef:Gave ruimte met veel mogelijkheden. Ik vind het ook erg leuk om te zien dat je de scenery / bebouwing ook al een ruwe plek geeft!
Ik wil wel zeker weten dat er straks nog wat leuke scenery tussen past, uiteindelijk maakt dat een baan af. Ik heb zo voor mijn gevoel een beter idee van de verhoudingen tussen spoor en scenery en dat is ook wel belangrijk

.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 mar 2016 14:57
door Wim H
Hallo,
Ik zie dat je op een lager niveau een 3 sporig schaduwstation hebt gepland, wat bereikt wordt door een paar lange onzichtbare trajecten. Alleen is het niet nodig om dit station een niveau lager te leggen: je kunt het ook aan de achterzijde plaatsen, parallel aan het 2 sporige schaduwstation dat daar al ligt. Hierdoor komt al het spoor op hetzelfde niveau te liggen en wordt de baan eenvoudiger om te bouwen. Omdat alle sporen van dit ovaal onzichtbaar zijn, maakt het voor het uiteindelijke (visuele) resultaat niet uit.
Groet, Wim
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 mar 2016 19:02
door christiandomburg
rc.amsterdam schreef:begin bescheiden met digitaal..
Hier sta ik achter.
Digitaal rijden wordt vaak onderschat, doe eerst een ovaal en bedenk welk systeem te wilt rijden
-hybride (analoog en digitaal) dinamo
- DCC
Bedenk bij DCC ook welke fabrikant je wilt.
Bedenk of je computer gestuurd of handmatig wilt rijden.
Ga dan eerst de techniek verkennen, evt. Software verkennen en locs digitaliseren en inregelen.
Zodra dat lukt kun je verder bouwen.
Maar dat is mijn 2 cents
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 mar 2016 22:23
door doniek
Wim H schreef:Hallo,
Ik zie dat je op een lager niveau een 3 sporig schaduwstation hebt gepland, wat bereikt wordt door een paar lange onzichtbare trajecten. Alleen is het niet nodig om dit station een niveau lager te leggen: je kunt het ook aan de achterzijde plaatsen, parallel aan het 2 sporige schaduwstation dat daar al ligt. Hierdoor komt al het spoor op hetzelfde niveau te liggen en wordt de baan eenvoudiger om te bouwen. Omdat alle sporen van dit ovaal onzichtbaar zijn, maakt het voor het uiteindelijke (visuele) resultaat niet uit.
Groet, Wim
Hoi Wim,
Dank voor je opmerking, ik ben aardig aan het puzzelen geweest met het schaduwstation, want het leek me nogal ingewikkeld zo 'ondergronds'. De oplossing die je voorstelt is natuurlijk veel simpeler en maakt de boel een stuk eenvoudiger. Ik ga hier zeker mee aan de slag! Dankjewel!
christiandomburg schreef:rc.amsterdam schreef:begin bescheiden met digitaal..
Hier sta ik achter.
Bedankt voor je tip! Ik ben ook zeker van plan om het rustig aan uit te proberen / uit te breiden, ik vind het zelf alleen wel prettig om ergens naar toe te kunnen werken. Al s ik een ovaal neerleg, kan het wat mij betreft net zo goed een ovaal zijn die ik later in de uiteindelijke baan wil hebben.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 apr 2016 14:56
door doniek
Na een hoop puzzelen en aardig wat tussenversies ben ik op een aangepast plan uitgekomen.
Uiteindelijk heb ik in de linkeronderhoek een stuk van 0.30 x 1.00 mtr van de baan gehaald. Hierdoor wordt alles nog beter bereikbaar.
Ook zijn de twee niveau's verwijderd en is het schaduwstation op hetzelfde niveau geplaatst.
Het industrie terrein is naar onder verplaatst, het dorp in het midden, de rails zorgt zo voor een soort logische barrière.
Wat betreft het industriespoor:
Mijn idee is om blok 1 te gebruiken als (ont)koppel punt. Een lok kan dan vervolgens omlopen via de perron sporen en de wagons blok 6 in trekken. Daarna zou de lok de trein dan naar blok r3, r4 of r5 kunnen duwen en eventueel weer ontkoppelen.
Blok r1 en r2 zijn bedoeld voor wat eenvoudig lok onderhoud of het (tijdelijk) parkeren van een loc.
Vraagje: in blok 6 heb ik een wissel opgenomen, dit heb ik bewust gedaan, om zo het blok wat meer lengte te geven en even lang te maken als blok 1. Normaal gesproken zit een wissel niet in een blok, maar zou ik dat zo wel op kunnen lossen? Op het moment dat er in blok 6 gerangeerd wordt, is de betreffende wissel toch niet te gebruiken voor ander verkeer.

Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 apr 2016 17:54
door erik-n-fan
Disclaimer, dit is wat IK denk, alle overige forumleden zullen waarschijnlijk wat anders vinden
1. GAAF plan! Zeker tov je eerste draft is dit eenvoudiger en denk ik veel leuker om te bouwen en rijden ipv alle uitdagingen zoals eerder genoemd.
2. Symmetrie van je baanplan voor en na het station zal je in de werkelijkheid niet zo snel vinden (wissels zijn hetzelfde opgesteld zowel voor als na het station). Mijn tip zou zijn om links en rechts de wissels anders te doen voor en na het station (Ik heb in paars omcirkeld welke ik bedoel).
3. De aftakking naar je industrie is wat rommelig door veel wissels op een hoop. Het kan best, de werkelijkheid is ook niet altijd mooi, maar goed ik heb hier ook weinig advies voor je, het is gewoon een gevoel wat ik heb bij het trosje wissels vooraan.
Bijgevoegd een schets van een idee hoe je met wat andere plaatsing misschien ook je korte lijntje links kan oplossen. Ik heb een engelsman gebruikt in het plan. Ik weet niet of die bij jou tijdperk past maar deze kan heel veel ruimteproblemen oplossen...
Succes ermee, je hebt mooi de ruimte en al een prima ruw idee in mijn ogen!
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 12:34
door doniek
Bedoelde je zoiets?

Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 14:14
door Detlev
Even wat mosterd na de maaltijd als je deze wijzigingen doorvoert:
Wissels(traten) zitten electrisch gezien niet in een blok. Maar een blok is ook geen 'afspiegeling' van waar de treinzich bevindt (?...!).
Wat bedoel ik daar mee: Als je het blok 6 gewoon ná de wissel zijn eerste bezetmelder geeft en aan het eind zijn stopmelder, maakt het (behoudens uitzonderlijke gevallen) niet uit waar precies het eind van de trein zich bevindt. Je moet wel instellen dat het wissel bezet blijft. Alleen als je met volledig gedetecteerde treinen rijdt kun je eventueel een extra melder toepassen die een vorig blok vrijgeeft. Maar als je loc spoor 6 oprijdt en de laatste wagon stopt ter hoogte van de tekst s3 werkt dat prima. Als je de wissel naar spoor r4/r5 maar kunt omzetten.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 15:23
door doniek
Detlev schreef:Even wat mosterd na de maaltijd als je deze wijzigingen doorvoert
Er is nog niets definitief neergelegd hoor, dus zeker geen mosterd na de maaltijd

.
Als ik je goed begrijp kun je in de software (Koploper, itrain o.i.d.) dus aangeven dat een wissel niet bruikbaar is op het moment dat een blok bezet is?
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 16:34
door Zaunkönigs Bahn
Ik neem aan dat blok 6 een uithaalspoor is voor het rangeergedeelte met de blokken 3, 4 en 5. Heb je ook bedacht dat deze blokken veel langer zijn dan blok 6. Je kunt die sporen dus niet in een keer leegtrekken. Dat betekend dat je dus in de blokken 3, 4 en 5 ontkoppelaars moet opnemen om de sleep eventueel te delen in delen die wel in blok 6 passen. Als je kortere slepen kwijt wil kun je die wissel opeenhoping uit elkaar trekken en de vertakking naar de drie sporen meer naar onderen leggen. Dat zou direct meer ruimte geven aan de locloods met bijbehorende sporen.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 20:00
door doniek
Zaunkönigs Bahn schreef:Ik neem aan dat blok 6 een uithaalspoor is voor het rangeergedeelte met de blokken 3, 4 en 5. Heb je ook bedacht dat deze blokken veel langer zijn dan blok 6.
Goed punt, ik heb de boel wat opgeschoven, zodat ik minimaal 700mm ruimte heb (blok 6 + wissel + recht stuk) In de rest van mijn layout ben ik ook uitgegaan van treinen van max 700mm.

Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 21:18
door shoven
doniek schreef:Als ik je goed begrijp kun je in de software (Koploper, itrain o.i.d.) dus aangeven dat een wissel niet bruikbaar is op het moment dat een blok bezet is?
Je kunt in Koploper aangeven hoe lang elk blok is. je moet dan ook opgeven hoe lang elke trein is. Als een te lange trein het blok inridt houdt Koploper ook het blok ervoor, en evt wissels, bezet. Werkt prima.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 18 apr 2016 22:06
door Hoontje
Hoihoi,
Ik ben erg gecharmeerd van je baanplan. Vindt het er speels en interessant uitzien.
Wat ik me afvroeg, met een budget van 1000,- euro voor rails, probeer je baan eens met Peco code 55 te leggen. De wisselstraat onderin kun je dan nog verder versmallen met een drie-weg wissel.
Daarnaast heeft een flexrail je wat meer vrijheid. Mogelijk wordt blij 6 dan nog wat langer. Zo kom je niet snel daar "in de knoop" met onverhoopt toch te lange treinen.
Even "vloeken in de kerk" maar de flexrail en wissels in 1x in de UK bestellen levert je aanzienlijk voordeel op.
Je schaduwstationgedeelte zou je in set track code 80 wissels uit kunnen voeren. Kleinere biografie naar meer ruimte. En gewoon te schakelen aan code 55. Zonder verloop ofzo. Zo maar een idee.
Groet en ik blijf volgen
Hoontje
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 19 apr 2016 11:10
door doniek
Hoontje schreef:Ik ben erg gecharmeerd van je baanplan. Vindt het er speels en interessant uitzien.
Thanks

.
Hoontje schreef:probeer je baan eens met Peco code 55 te leggen.
Ik heb in principe gekozen voor piccolo rails. Hier zit al bedding in verwerkt en ik had uit een startset al wat rails liggen. Het meeste leg ik overigens met flexrail, op wat kleine stukjes na. Op mijn testbaantje heb ik inderdaad gezien dat het mooier en soepeler rijdt over flexrail, dan over 'gewone' losse railstukken.
shoven schreef:Als een te lange trein het blok inridt houdt Koploper ook het blok ervoor, en evt wissels, bezet. Werkt prima.
Nice, dat scheelt een hoop gepuzzel

.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 14 aug 2016 20:58
door doniek
De afgelopen tijd bezig geweest met een testbaantje en dat is aardig gelukt. Met de Rosoft bezetmelders en een servoswitch is dat zo gepiept. Om ook een beetje uitdaging erin te houden ook nog een arduino gebruikt voor de aansturing van de servo's, goed om het principe van DCC etc door te krijgen. Als je eenmaal wat aan de gang hebt, dan volgt de rest vanzelf

. Hetzelfde geldt voor Koploper, zo op het oog lijkt het allemaal erg complex, maar het zit goed logisch in elkaar.
Ik merkte wel dat ik het wat minder leuk vind dat ik in feitelijk alleen een ovaal heb en dat het dus allemaal erg voorspelbaar treinverkeer wordt. Daarnaast heb ik een meetfoutje gemaakt bij het opmeten van de kamer, ik dacht toch echt ruim 2 meter ruimte te hebben, maar dit bleek toch iets minder te zijn. Consequentie is dat de boekenkast die in de weg staat dan maar verplaatst gaat worden. Voordeel is dat er dus wat extra ruimte beschikbaar komt, zo'n 2.5 meter in totaal. Na een hoop gepuzzel ben ik tot dit baanplan gekomen:
Een detail van niveau 0:
En van niveau -1:
Meeste spreekt voor zich denk ik, het station ligt nog steeds in het midden en een fabriekje rechtsonder. De route van het schaduwstation bevat nu ook een soort van paradespoor. Uiteindelijk blijft het natuurlijk nog steeds een ovaal, maar wel een met iets meer variatie en uitdaging.
Ik ben benieuwd naar jullie reacties

.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 aug 2016 09:22
door maarten
Ziet er leuk uit, niet te veel zichtbaar spoor en voldoende ruimte voor scenery. Alleen heb ik mijn bedenkingen over de bereikbaarheid van je schaduwstation.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 aug 2016 16:47
door Zaunkönigs Bahn
Als ik je baanplan bekijk zie ik wel dat er stijgings en dalings percentages bij staan, maar geen hoogte. Vooral links krijg ik het idee dat je tegen een probleem aan loopt. Wel mooie percentages, maar is de ruimte tussen die lagen nog voldoende om er een trein te laten rijden? Het is wat moeilijk inschatten zo met de gegeven baanplannen.
Re: Baanplan 2.00 x 1.30 mtr
Geplaatst: 15 aug 2016 22:31
door doniek
Zaunkönigs Bahn schreef:Als ik je baanplan bekijk zie ik wel dat er stijgings en dalings percentages bij staan.
Je moet inderdaad hele goede ogen hebben wil je de hoogtes kunnen zien

.
De kruising bovenin en het station zit op 0cm. De brug over het spoor zit op +6cm. Het schaduw station zit op -11cm. Dat zou voldoende moeten zijn toch?