Goedenavond allen,
Vandaag eerst de zolder opgeruimd en door kan ik nu een oppervlakte van zo'n 60 x 60 cm onder aan de bouw bijbouwen om zo een L-vorm te creëren dus ik heb nu wat ruimte en tekenmogelijkheden.
Hube schreef: ↑02 feb 2020 14:12
Arjan schreef: ↑01 feb 2020 14:35
Ik heb in een Anyrail een ruwe schets gemaakt op basis van jouw voorbeeld, maar ik heb dan helaas te weinig ruimte voor een perron van 125 cm en om een tweede station in te passen.
Arjan, ik begrijp dat we verschillende inzichten en voorkeuren hebben voor een plan voor een modelbaan.
Maar ik kan het niet laten om jou opmerking als een uitdaging te zien.
Bovendien vind ik het leuk om banenplannen te tekenen. Dit is trouwens ook het minst kostbare aspect aan onze hobby.
Dus bij deze het station van 125 cm en een 2de station en als bonus een pendel mogelijkheid tussen beide stations:
hondebot.jpg
En veel succes met jouw eigen baan en hou ons via dit forum op de hoogte van de voortgang,
groetjes,
Gerard
Bedankt voor het meedenken, ik vind het een zeer mooi ontwerp. Echter het past niet bij wat ik voor ogen heb, Ik wil namelijk op de enigszins beperkte ruimte een zo realistisch mogelijk Nederlands landschap nabouwen. Mede daarom heb ik in deze twee varianten een tussenruimte ingebouwd van 50 cm zodat ik voldoende ruimte heb om een stad te bouwen.
Wim H schreef: ↑03 feb 2020 14:29
Hallo Wim,
Mijn opmerking om het aantal verbindingen te minimaliseren was een reactie op de eis van Arjan:
"Mijn idee bij dit baanplan om met zoveel mogelijk treinen tegelijk laten rijden met minimale rangeerbewegingen."
Als je steeds zoveel mogelijk treinen wilt zien rijden, moet je het aantal probleempunten (dus waar ze elkaar in de weg gaan zitten) verminderen. Vandaar mijn suggestie om zo min mogelijk (wissel)verbindingen te maken. Dat is iets wat ProRail bv ook doet.
Dat wil niet zeggen dat ik dat ook aanbeveel. Ik zou het persoonlijk erg saai vinden en juist wel mogelijkheden inbouwen om te kunnen inhalen, net wat jij ook zegt. Ook bv een splitsingsstation maakt het treinverkeer interessanter. Maar doordat er treinen over wisselstraten moeten rijden, gaan ze elkaar per definitie in de weg zitten. Er zullen altijd treinen moeten wachten, dus minder treinverkeer (maar wel veel interessanter!).
Als je het in het extreme doortrekt, maak je een dubbelsporig paradebaanvak. Daar kunnen de treinen continu doorrijden zonder elkaar te hinderen en heb je dus maximaal treinverkeer. Een voorbeeld van zo'n baan is Brummenbach hier op het forum. Daar zie je de ene na de andere trein voorbij rijden. Voor mij persoonlijk zou dat echter niet bevredigend zijn. Dan moet er toch minimaal een inhaalspoor bij zoals in bv Backeramm (ook hier op het forum). Dat geeft net iets meer aktie, al leidt het tot minder treinverkeer: de stoptrein moet stoppen op het zijspoor, vervolgens duurt het even voordat de intercity passeert. Er is dan minder beweging, al vind ik het wel interessanter.
WimR schreef: ↑03 feb 2020 13:13
... Een personen trein die bij lange lussen achter een goederentrein aan hobbelt wil je niet.
Waarom niet? In het grootbedrijf niet nee, maar op de modelbaan gaat dat prima. De afstanden zijn zo kort en de treinopvolging is zo snel dat het niet opvalt dat een ICE achter een goederentrein rijdt en daardoor (in theorie) gehinderd wordt.
WimR schreef: ↑03 feb 2020 13:13
Veel treinen laten rijden betekend veel verbindingen voor passeren en geen baanvak van 10 meter want daar kan hij niet voorbij al maak je nog zoveel blokken. Elke keer schuif je een blok op als er een blok vrijkomt en de voorste bepaald de snelheid.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Als je een lang baanvak opdeelt in 10 blokken, dan kunnen daar 5 treinen tegelijk rijden zonder dat ze hoeven te stoppen. Iedere trein heeft nl een leeg blok voor zich.
Als je echter meer treinen toevoegt, krijg je wel een probleem: bij 9 treinen op een baan met 10 blokken rijdt er inderdaad altijd maar 1. Maar dat geldt ook voor een baan waar veel rijmogelijkheden/inhaalsporen/splitsingen zijn. Ook daar kan er maar 1 trein rijden als er op de hele baan maar 1 vrij blok is. De rest moet wachten, en dan maakt het niet uit hoeveel inhaalsporen of splitsingen er zijn.
De truc is om het aantal blokken minimaal 2 x zo groot te maken als het aantal rijdende treinen dat je wilt zien. En dat gaat prima met een lang paradebaanvak.

Maar nogmaals, persoonlijk zou ik dat ook saai vinden.
Groet, Wim
Vanavond weer druk aan het tekenen geweest en zijn er twee varianten van de tekentafel gerold.
Variant 1:
Het gehele landschap gelijksvloers waarbij de twee buitenste banen als paradespoor zullen gebruiken. Elke baan bestaat uit 5 blokken + een inhaalspoor. Hier zouden dus 2 a 3 treinen per paradespoor op kunnen rijden. Op de binnenbaan komt dan meer variante qua rijrichtingen i.v.m. een kopstation en een station met 2 inhaalsporen. Deze binnenbaan bestaat uit 9 blokken dus hier zouden 3 a 4 treinen tegelijk op kunnen rijden.
Dit maakt het totale aantal rijdende treinen variërend van minimaal 7 tot maximaal 10 tegelijk kunnen rijden.
Je bent alleen enigszins beperkt in de rijvariatie.
Variant 2:
Hierbij wordt er aan de linkerkant twee keerlus gebouwd met hierboven het tweede station.
Ook hier wordt het buitenste spoor als paradespoor gebruikt met in totaal 10 blokken en 2 inhaalsporen.
Hier zal het onderste keerlus als volgt gebruikt kunnen worden: op het lichtgroene en wit spoor zouden dan standaard treinen kunnen staan, zo gauw er een trein het zwarte blok op rijdt zal dan de trein op het lichtgroene spoor kunnen vertrekken. Hierdoor kunnen er 4 a 5 treinen op dit spoor rijden waar er dus ook nog 2 a 3 kunnen worden opgesteld.
Op de binnenbaan komt dan meer variante qua rijrichtingen i.v.m. een kopstation en een station met 2 inhaalsporen. Deze binnenbaan bestaat uit 7 blokken dus hier zouden 3 a 4 treinen tegelijk op kunnen rijden.
Dit maakt het totale aantal rijdende treinen variërend van minimaal 7 tot maximaal 9 tegelijk kunnen rijden.
Ook hier ben je nog steeds beperkt in rijvariatie wel heeft dit als voordeel treinen rondrijden op spoor 1 en spoor 2.
Eventueel kan ik de onderste keerlus ook nog vervangen door een helix om zo nog meer mogelijkheden te creëren.
Anyrail bestand variant 1:
https://onedrive.live.com/embed?cid=18E ... xkMVxM39w0
Anyrail bestand variant 2:
https://onedrive.live.com/embed?cid=18E ... ptK5JSZ3Gs
Ik ben benieuwd of jullie nog verbeteringen zien.