OC32 uitgebreid met LichtOrgel

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4945
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

OC32 uitgebreid met LichtOrgel

Bericht door martindomburg »

Ik kreeg van de week het goede bericht, welke ik jullie niet wil onthouden.

Het was al een tijdje bekend dat het eraan zou komen. Nu is het dan eindelijk zover: De OC32 is uitgebreid met LichtOrgel. Voor de mensen die LichtOrgel niet kennen, het word op Railz gebruikt voor alle lichteffecten en de dag/nacht simulatie. hier de omschrijving:
Op de modelspoorbaan kom je regelmatig de situatie tegen dat je bepaalde elektrische “apparaten” wilt aansturen in gedefinieerde of juist willekeurige patronen. Je kunt hierbij denken aan knipperlichten, flitslichten en dergelijke, maar ook complexere zaken, zoals verkeerslichten op een kruispunt en motoren bij industriële installaties.
Voor diverse toepassingen zijn reeds voorgebakken schakelingen te koop, zoals bv knipperautomaten. Ze zijn echter meestal niet echt flexibel. Als je inzichten wijzigen moet je meestal nieuwe hardware kopen. Voor ingewikkeldere projecten, zoals een kermis zijn ze ongeschikt, omdat, als je dit enigszins levendig wilt maken, je vrij complexe signaalpatronen moet kunnen definiëren.
Een interessante oplossing hiervoor is het “LichtOrgel”. Dit is een microprocessorgestuurde generator voor lichteffecten. De toepassing beperkt zich echter niet tot licht, ook kunnen andere elektrische onderdelen (motoren, relais, etc) worden aangestuurd. Hoewel het apparaat hier in eerste instantie wel voor is bedoeld is de toepassingen zeker niet beperkt tot modelbouw en modelspoor.
LichtOrgel heeft in principe niets met het Dinamo systeem te maken en is volledig separaat hiervan bruikbaar.

Toepassingsmogelijkheden

Het aantrekkelijke van LichtOrgel is met name de enorme flexibiliteit die mogelijk is bij het definiëren van signaalpatronen, terwijl deze patronen toch redelijk gemakkelijk zijn in te voeren (zonder een ‘echt’ programma voor een microprocessor te hoeven schrijven). Zo kun je LichtOrgel gebruiken voor een complex geheel zoals een kermis, maar ook heel efficiënt voor een reeks aan simpelere toepassingen. Hierbij kun je denken aan:

Het aansturen van de verlichting in huizen en flatgebouwen, zodat lampen niet permanent branden, maar met bepaalde intervallen of in min of meer willekeurige patronen aan of uit gaan. Met name in dat laatste geval ontstaat een zeer levendige miniatuurwereld;
Verkeerslichten, knipperlichten;
Looplichten, voor bv wegafzettingen, etc;
Reclameverlichting;
Discotheekverlichting;
Imitatie zwaailichten (en dan mooier dan gewoon knipperen);
Imitatie van specifiek verlichting, zoals gaslantaarns of een TL-balk. Een grapje wat simpel te realiseren is is een defecte TL balk;
Vlamboog imitatie;
Motoren t.b.v. scenerey e.d.;
De OC32 is een multifunctioneel stukje hardware waarmee je zo ongeveer alles op je modelspoorbaan aan kan sturen. De OC32 is er in dinamo uitvoering en in DCC uitvoering en is compatibel met elke centrale. Er zitten 32 uitgangen op de print die je per uitgang kan programmeren. Hierdoor kan je wissels, seinen, overwegen, servo's aansturen.

Door de opzet van de print is hij zonder aanpassingen uit te breiden. Dit heeft geresulteerd dat VPEB de software heeft uitgebreid met alle functionaliteiten die LichtOrgel te bieden heeft. De mogelijkheden zijn zelfs vergroot en in de toekomst word het nog verder uitgebreid. De uitbreidingen kosten dus geheel niks.

Meer informatie over de OC32:
http://dinamo.vanperlo.net/

Note: De LichtOrgel en de OC32 zijn geen onderdeel van Dinamo. Het zijn stand-alone interfaces die je bij elke centrale kan gebruiken.


Plaats reactie