Met het voortschrijden van de techniek wordt het steeds interessanter om zelf modelnummer te (laten) ontwerpen en printen. Dat geldt voor complete modellen van locs, rijtuigen, auto's, schepen, etc. tot schakelkasten, trappen, airco's en noem maar op. In dit forum kun je al je vragen kwijt over alles wat met 3D printen te maken heeft. Maar je kunt ook laten zien wat je gemaakt hebt.
Er zijn veel verschillende uitvoeringen van de 2400: lange/korte handrelingen, met/zonder zwaailichten, geen/laag/hoog A-sein en ga zo maar door. Een bijzondere uitvoering vind ik toch wel de 2501:
"Twee locomotieven werden afgeleverd met een zestiencilinder MGO-dieselmotor van 1.000pk en kregen ter onderscheiding de afwijkende nummers 2501 en 2502. Later, toen de serie 2400 de 2500 nummers naderde, werden deze beide locs vernummerd in 2551 en 2552. ... Uiterlijk was de MGO-motor aan de buitenzijde van de loc herkenbaar door de twee uitlaten in plaats vaan één." Bron: Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 2400 door Martin van Oostrom
Ik heb dus mijn 2400 voorzien van een 2e uitlaat op het dak, rondom lange handrelingen gemaakt en een 4-tal vlakke deuren voorzien van koelsleuven, voila een 2501, een leuke en interessante variatie op het thema!!
Fred
Bijlagen
2501_800x600.jpg (114.68 KiB) 5725 keer bekeken
Alles komt goed!
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube
So ver ik weet hebben alle trein van die tijd met een L verlicht gereden.
of deze met een goed staande L reed of anders om in spiegelbeeld.
grt Martin (Trainworld.nl)
3dbuildr schreef:Verder met de stroomafnemers: van 0,1mm dik koper heb ik 4 stukjes koper gesneden van 10mm x 9mm. Die 4 stukjes koper heb ik L-vormig gebogen met het lange stuk van de L=8mm en het korte stuk van de L=2mm.
Aan de kopse kant van de lange L heb ik de lakdraad van de verlichtingsprints gesoldeerd. zoals je op de foto ziet heb ik dat met een lus gedaan (de draad gaat eerst naar achteren en dan pas naar voren) zodat er voldoende lengte in de aanslutingen zit om het goed pas te krijgen in de kap. Ook heb ik een klein puntje in het koper gedrukt om een goed contact met het zinken chassis te krijgen.
De stroomafnemers heb ik met Pattex glasheldere kontactlijm in de kap gelijmd. Als je de print goed bekijkt aan de binnenzijde zie je een ondiepe verdieping in de print waar de afnemers moeten zitten zodat de stroomafnemers goed midden boven de draaistellen zitten. De Pattex lijm is een goede lijm zodat het stevig vastzit, maar ook weer niet zo stevig dat ik de afnemers niet kan lossnijden mocht dat onverhoops een keer nodig zijn. De binnenzijde van de kap is aan de beide kopse kanten een paar keer goed zwart geverfd zodat je geen lichtlekken krijgt als de LEDs branden. Met als finaal resultaat: geel sein en rood sein!
Fred
@Martin: yep, in de boeken zie ik inderdaad het omgekeerde L-sein, dus dat zal voor een volgende keer zijn...
Daarnaast ben ik ook aan de slag gegaan met een uitvoering met zwaailicht en een laag A/sein. Ik ben daarvoor uitgegaan van de kleinste maat zwaailichten die je los van de Herpa kunt kopen. En zo ziet dat er dan uit. Het idee is dat je binnenin de huif een SMD LEDje kunt monteren die de zwaailichten van binnenuit verlicht. Op het eerste plaatje zie je dat er een doorgang zit van binnenuit naar het zwaalicht, je ziet het pinnetje van het rode zwaailicht zitten. (ik ga hem daarom zelf eerst eens laten printen om te zien hoe hij uit de printer rolt en of mijn idee werkt)
Mvrgr
Fred
Bijlagen
De pijl geeft aan waar je van binnenuit het zwaailicht ziet zitten
LaagAsein002.jpg (51.58 KiB) 5428 keer bekeken
Close/up van de kop van de huif
LaagAsein.jpg (61.93 KiB) 5428 keer bekeken
Totaal plaatje met 2 rode zwaailichten
LaagAsein001.jpg (57.58 KiB) 5428 keer bekeken
Alles komt goed!
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube
Ik heb vandaag 2 Shapeways FUD kapjes binnengekregen: 1) mijn 2501 en 2) mijn 2400 met de zwaailichten. Allebei heel erg geslaagd moet ik zeggen! Foto's volgen binnenkort...
Fred
Bijlagen
Knipperligt320x240.gif (73.64 KiB) 6429 keer bekeken
Alles komt goed!
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube
Ik heb de "zwaailicht" kap ontvet en 2 blauwe zwaailichten proefgepast. Hiervoor gebruik ik de kleinste zwaailichten uit een Herpa h0 setje: http://www.modellbahnshop-lippe.com/pro ... odukt.html (blauw) http://www.modellbahnshop-lippe.com/pro ... odukt.html (oranje)
(Bij mijn modelshop heb ik er 4,95 voor betaald) Het is niet op schaal, maar het is verdomde klein: diameter ~1,8mm en de verhoudingen ogen goed. Het gaatje in de kap voor montage van het zwaailicht is ook precies op maat voor deze Herpa zwaailichten.
Het ziet er zo goed uit (en de rest van de kap is identiek hetzelfde als de "oude" 2400) dat ik hem gelijk maar vrijgeef op Shapeways. Enjoy!!
Fred
Bijlagen
2 zwaailichten op de kap
IMG_1203.JPG (87.13 KiB) 6375 keer bekeken
Close-up
IMG_1205.JPG (64.3 KiB) 6375 keer bekeken
Alles komt goed!
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube
nog niet geprint nee, maar wel al in 3D op de computer voor zo'n 95% klaar. Een laag A-sein, gaatjes voor een lange reling langs de huif en zwaailichten. (Het lichtblauwe balkje op de voorgrond is een malletje om de verticale staanders van de lange reling goed te kunnen solderen op de juiste tussenafstand). Dus ik heb hem nog niet, maar hij is wel al in wording...
Mvrgr
Fred
Bijlagen
LaagAsein003_640X480.jpg (61.59 KiB) 6351 keer bekeken
Alles komt goed!
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube
De 2400 kappen zijn hier ook al een tijdje binnen. Ze passen al op de onderstellen, alleen moeten de details nog erop gezet worden (zoals de hekjes, zwaailichten, ramen etc).
De hekjes worden van 0,5 mm messingdraad gemaakt, voor de stroomafname ga ik zelfklevend koperfolie van Conrad gebruiken. Voor de verlichting moet ik ook nog iets bedenken, maar dat komt later wel.