Pagina 1 van 1
Auhagen perronranden
Geplaatst: 03 jan 2018 18:39
door RogerB
Onlangs een paar setjes perronranden van Auhagen gekocht om eindelijk te kunnen starten met de bouw van de perrons.
Maar nu vind ik de perronranden erg laag. Iemand een idee hoe ik die het beste kan ophogen? Eerst met iets uitvullen tot bovenkant spoorbiels en dan pas met de perronranden beginnen? Komt dat dan fatsoendelijk met de ballast? Of zijn er nog andere opties?
Groeten Roger
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 03 jan 2018 19:58
door Bjor
Roger,
De ballast komt tot de bovenkant van de bielzen, dus je kunt de randen prima met een latje van die dikte ophogen. Als je het latje ook nog dezelfde kleur geeft als de perronrand, zie je er niks van als de ballast niet overal precies even hoog ligt.
Een andere optie is de perronranden zelf maken van dunne latjes lindenhout. Dat zou mijn keuze zijn. Dan kun je de hoogte precies zo maken als je het zelf wilt.
Ben
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 03 jan 2018 20:24
door piksov
Ik doe er een laagje van die gamma ondervloer plaat onder, dat is iets van 2mm dik oid, dan komt het bij mij goed op hoogte.
Guus
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 02:52
door Mack
tenzij je Kato heb, Kato rails die zijn veel hoger, daar zelf nog geen oplossing voor zeker bij stations moeilijk,
dus iemand wat weet
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 15:51
door spoor65
Mack schreef:tenzij je Kato heb
En dit soort losse opmerkingen heeft dus niemand wat aan,
word pas inhoudelijk interessant als je dan ook verteld waarom "tenzij" en wat daar dan wel de juiste oplossing voor is.
Mack, je hebt het inmiddels aangevuld, mooi, want dan snappen wij idd waarom.
Yep, Kato rails zijn idd veel hoger, of liever gezegd, de onooglijke hoge bedding (persoonlijke mening) maakt dat het zo hoog uit komt.
Om daar met welk station of perron wat moois van te maken heb je maar 1 mogelijkheid, alles naast de rails verhogen, tussen en naast de rails de boel opvullen en van ballast voorzien, zodat het niet meer lijkt of elke rail op een spoordijk van minstens 1:1 een halve meter ligt. kortom, de hoogte van de rails wegwerken tot realistisch beeld en dan daarna je perrons en stationsgebouw plaatsten.
mvg
Freddy
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 18:41
door RogerB
Alvast bedankt voor de reacties! Daar ben ik altijd blij mee als beginner!
Ik gebruik Minitrix-wissels, met voor de rest de bruine Fleischmann/Roco rails zonder bedding. De stoorstaven zijn ongeveer 2mm dik. Ik kan de perronranden dus ongezien met 2mm verhogen. Gaat het onnatuurlijk uitzien indien ik een plaat van 3mm er onder doe??? Dan zou je dus nog een strook van 1mm zien? Komt dat in het echie nooit voor?
Groeten Roger
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 19:55
door Bjor
Roger,
Ja hoor, dat komt ook voor. Dan krijg je zoiets:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... LWsaWTpbUa
Als je de perronrand en de verhoging in dezelfde kleur schildert lijkt het bovendien een geheel.
En als je met Google zoekt op afbeeldingen met de term " Bahnsteigkante" dan zie je vaak een ratjetoe aan blokken, balken en stenen aan de rand van een perron.
Je doet het dus niet gauw fout.
En overigens: als jij het goed vindt, dan is het ook goed; het is JOUW baan
Ben
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 19:58
door erik-n-fan
Roger, ik zie dat je aan een periode VI baan bouwt. Als we kijken naar Nederlandse perrons is voor Peco Code 55 rails een 9mm hoog perron ongeveer de standaard.
Als jij deze: "N Auhagen 44631" hebt aangeschaft dan zijn die slechts 5,5mm hoog. Je FM rail is ook nog hoger dan die van Peco code 55. Je komt dan dus ongeveer 4mm hoogte tekort voor moderne look. Dat is zo'n 42% van de hoogte of 4*160 = 64 cm hoogte op schaal.
In het buitenland komen nog wel lage perrons voor, maar misschien zijn deze Auhagen perronranden gewoon niet zo geschikt voor periode VI?
Als je het toch wil gebruiken dan zou ik kijken hoe je treinstellen langs het perron staan als je het perron een mm of 2 (3?) hoger maakt. Gebruik dun XPS schuim plaat of gewoon stevig karton / papier van x mm dik.
En misschien is dit te serieus bekeken voor jou! Gebruik dan gewoon wat je mooi vind staan / wat je mooi weggewerkt krijgt aan extra hoogte obv de bovengenoemde check met je treinstellen / locomotief instap/uitstap hoogtes

Succes!
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 21:35
door shoven
Er is toch gewoon een
Europese norm voor de hoogte van je perron? Als ik me niet vergis is dat 760mm boven kop spoorstaaf.
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 04 jan 2018 21:42
door RogerB
klopt wat jullie zeggen. Die perronranden van Auhagen zijn eigenlijk veel te laag, zeker voor mijn tijdperk. Maar eens kijken of ik er mét die verhoging van 3mm mee kan leven. Zal eens een testje doen.
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 01 mar 2018 19:42
door RogerB
Testje gedaan met een Gamma isolatieplaat van 3mm als ophoging voor de perronranden. Zie foto's.
Ik heb een paar vragen waar ik komende tijd antwoorden op probeer te vinden vinden:
1] Hoe vinden jullie het?
2] Is het acceptabel om die ophoging nog te zien?
3] Of moet ik hem toch maar 2mm ophogen?
4]Of toch zoals op de foto met 3mm ophogen en de ballast wat hoger maken?
5] Ik vind het misschien niet strak genoeg. Ik ga het ook nog eens proberen met een ander materiaal. Welk materiaal zou ik daarvoor kunnen uitproberen?
Wat vinden jullie?

- Haut-Rhin-Breisgau-20180301b.jpg (59.57 KiB) 3204 keer bekeken

- Haut-Rhin-Breisgau-20180301a.jpg (61.44 KiB) 3204 keer bekeken
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 02 mar 2018 08:34
door Bjor
Roger,
1. De rand nog steeds erg laag. Zo te zien ligt de perronrand niet OP de ondervloerplaat, maar ERVOOR. Ik zie alleen een latje van max 1mm waarop de perronrand ligt. Maar misschien zie ik het niet goed.
Maak je overigens over de geringe hoogte niet al te veel zorgen, want zelfs nu is de perronhoogte in Duitsland lang niet overal 760mm boven bovenkant spoorstaaf.
Op de site van de ARD vond ik dit artikel:
(bron:
https://www.tagesschau.de/inland/bahnsteige-101.html )
Stand: 12.01.2018
Streit um Bahnsteighöhen Teure Zentimeter
Die Bahn wollte bundesweit alle Bahnsteige auf eine Höhe anpassen. Doch die Entscheidung steht jetzt wieder in Frage, denn die Anpassung hätte teure Umbauten zur Folge. Heute gibt es deshalb ein Krisentreffen.
(...)
In Mainz sind es 55 cm, in Leipzig auch, in Mülheim, Neuss und Hamminkeln in Nordrhein-Westfalen sind es 76 Zentimeter. Und dann gibt es noch Bahnsteige mit 33 Zentimeter, 38 Zentimeter oder gar 96 Zentimeter. Gemeint ist die Höhe vom Bahngleis bis zum Bahnsteig. Und die entscheidet zusammen mit der Einstiegshöhe der Züge für Behinderte darüber, ob sie beim Ein- und Aussteigen Hilfe benötigen oder nicht.
Da es so unterschiedliche Höhen gibt, wollen Bahn und Bund das jetzt vereinheitlichen, um alle Bahnhöfe barrierefrei zu machen. Eigentlich keine schlechte Idee. Nur die Frage ist, warum kommen sie jetzt erst darauf?
Immerhin gibt es seit 1904 die Eisenbahnbau- und Betriebsordnung, die eine Bahnsteighöhe von 76 Zentimetern empfiehlt - allerdings nicht bindend war. Für die Fernzüge wurde diese Höhe in der Regel auch eingehalten. Bei den Regionalbahnen etablierte sich aber spätestens in den 1990er-Jahren eine neue Höhe: Viele Bundesländer entschieden sich dafür, die Bahnsteighöhe auf 55 Zentimeter festzulegen - angepasst auf die Doppelstockwagen, die damals vor allem auf Regionalstrecken eingeführt wurden. In den ostdeutschen Bundesländern waren schon zu DDR-Zeiten die Bahnhöfe auf diese Höhe ausgelegt.
Alles tussen 96(!) en 33 cm is dus nog waarheidsgetrouw.
2. Ik zou de verhoging niet onder de perronrand uit laten steken en de ballast tot de perronrand door laten lopen. Dat is in de 1:1 situatie ook zo. Als je perronrand en onderliggend latje in dezelfde kleur verft zie je er niks meer van.
3. en 4. Dat is aan jou. Zet je meest gebruikte wagons eens op het spoor en kijk er van de kopse kant tegenaan. Als jij het dan mooi vindt is het goed. (Toch?)
5. Ik begrijp niet wat je bedoelt met "niet strak genoeg". Wat is er niet strak? En wat wil je in een ander materiaal uitproberen? De ballast? De perronrand? De blauwe plaat?
Ben
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 02 mar 2018 08:43
door erik-n-fan
Ik zou proberen de rand op te hogen zodat de basis ervan ter hoogte van de bovenkant biels is. Dan ballast je het spoor en zie ke de verhoging niet. Het perron blijft laag maar is in ieder geval 1,5? 2? mm hoger dan dat je hem op de ondergrond zou plaatsen (net als t spoor).
Re: Auhagen perronranden
Geplaatst: 06 mar 2018 15:59
door RogerB
Allereerst hartstikke bedankt voor de uitgebreide reacties. Ik heb in iedergeval stof tot nadenken. Ook het artikel van de ARD was leerzaam. Gelukkig ben in de Duitse taal zeer machtig. (Logisch als je aan de grens woont

)
Met jullie antwoorden heb ik alles kunnen reduceren tot twee vragen waar ik over kan nadenken
wat ik nu eigenlijk wil.
A) het doorzetten van het gebruik van de Auhagen randen. In het artikel van ARD staat dat 1/3 van de nieuwe Duitse perrons 55cm hoog is. Teruggerekend naar mijn situatie (indien ik een ophoging gebruik tot bovenkant biels) kom ik tot het volgende: Auhagen 5,5mm minus Fleischmann spoorstaaf 2mm is 3,5mm × 160= 56cm. Precies deze hoogte.
B) ik ben toch al van plan om een Cameo 3 snijplotter aan te schaffen. Dus waarom zou ik het niet meteen
echt goed doen, en een echt modern perron ervan maken. De planning is namelijk dat ik ook een modern stationsgebouw zelf ga maken.