Pagina 1 van 1
Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 17:50
door Robboz
Beste forumleden.
Met een zekere verbazing en vooral bewondering voor de enorme hoeveelheid kennis lees ik hier allerlei wetenswaardigeden over de digitale baan.
Ondanks het feit dat ik dit helemaal niet van plan was, ben ik toch mijn locs aan het digitaliseren en wil dat ook met mijn nog aan te leggen baan gaan doen.
Het plan is wel om koploper te gaan gebruiken (ik heb nog een oude laptop liggen met een serieele poort), maar verder dan de interface weet ik niet precies wat ik daar allemaal verder voor nodig heb (en waar kan kopen) en vooral waar ik met het bouwen van mijn baan op moet letten of al rekening mee moet houden.
Bestaat er zoiets als een soort handleiding voor de digitale beginner of een draadje waarin dat allemaal staat vermeld?
Alvast bedankt voor jullie moeite
Rob
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 18:31
door Rob Fongers
Je bent de zoveelste die dat vraagt.
maar dat is niet negatief maar veelmeer dat je hier op het forum een heleboel antwoorden kan krijgen aan mensen die je voorgingen. Het is heel moeilijk voor ons om je in jouw positie te plaatsen en je iets aan te bevelen. E.e.a. ligt aan budget, ruimte en wat je aan kennis in huis hebt.
Voor rail en wissels kan ik zeggen Peco nemen. De andere zaken zijn volledig afhankelijk van wat je wilt. SX, DCC of misschien toch Dinamo.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 19:11
door H@Ns
R Fongers schreef:Je bent de zoveelste die dat vraagt.
.
Heren,
Voorstel:
Graag zou ik jullie willen verzoeken om een aantal draadjes te starten met als onderwerp:
- Starten met digitaal DCC
- Starten met digitaal Selectrix
- Starten met Dynamo.
Andere systemen ook goed.
Voorwaarde is, positieve toevoegingen.
Geen opmerkingen dat het niks is ofzo...
Wie begint.
Succes
Hans
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 19:31
door martinb
Mijn eigen ervaringen:
klik en
klik 2.
Digitaal is en blijft voor veel mensen een lastige keuze en mijn eigen ervaring is dat alleen praktijk je het echt leert doorgronden. Niet te bang zijn, niet te groot beginnen, de keuze voor je eerste centrale is wel even belangrijk maar voor vier tienjes heb je al een setje waar je de eerste ervaringen mee op kunt doen.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 20:34
door Robboz
Allereerst dank voor de reacties. Het voorstel van H@ns is eigenlijk precies wat ik bedoel.
Op alle vragen is waarschijnlijk wel een antwoord te vinden. Maar als je niet weet met welke vraag je moet beginnen, wordt het begin wel wat lastig.
De moeilijkheid is juist de versnippering van alle antwoorden, zodat het grote geheel behoorlijk vaag wordt.
Een gestructureerd stappenplan waarin zowel de zaken waarop je moet letten bij de aanleg van een baan als ook duidelijke benoeming van de materialen die nodig zijn, zou al prachtig zijn.
Op die manier wordt in elk geval voorkomen dat een beginner later zijn baan helemaal moet verbouwen of zaken aan gaat schaffen die later overbodig blijken te zijn.
Ik realiseer met dat dit nogal wat werk oplevert, maar op de meeste fora zie je "vaste" draadjes waarin de basis van de liefhebberij vanaf het begin wordt uitgelegd.
Jullie geven al aan dat jullie ook veel hebben moeten op- en uitzoeken, dus waarom zou die die kennis niet in een draadje gebundeld kunnen worden?
Alvast bedankt (namens alle digitale beginners)
Rob
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 27 aug 2010 21:05
door Rob Fongers
Hee Rob,
Ik denk dat je hier veel antwoorden kan vinden.
http://encyclopedie.beneluxspoor.net/in ... oofdpagina
De genoemde optie van Hans zou ideaal zijn als er echter niet zo een grote schat aan informatie was. De zaken waar hier over gepraat wordt zijn vaak over bestaande zaken en het oplossen van problemen.
Een keuze moet jezelf maken en ik heb de wijsheid ook over heel veel jaren en door schade en schande ervaren.
Kijk eens op mijn site (onderaan staat de link) en bij
http://www.nproject.org/nl/index.php
Veel plezier toegewenst in de modelspoor wereld.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 28 aug 2010 09:57
door martindomburg
Hans,
Top idee hulde!!!!!! Heb meteen wat gepost
Ik had ook de lastige keuze waarmee ik moest beginnen. Gewoon goed om je heen kijken wat systemen betreft en wat rails betreft: gebruik peco!!!
zonder gekheid als je niet weet welk railsysteem het beste bij je past kan je denk ik het beste verschillende stukken aanschaffen en vergelijken
Veel research op internet word je ook wijzer van.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 28 aug 2010 20:00
door Wim Ros
Robboz schreef:Beste forumleden.
Het plan is wel om koploper te gaan gebruiken (ik heb nog een oude laptop liggen met een serieele poort), maar verder dan de interface weet ik niet precies wat ik daar allemaal verder voor nodig heb (en waar kan kopen) en vooral waar ik met het bouwen van mijn baan op moet letten of al rekening mee moet houden.
Rob
Wat heb je daarvoor nodig.
1: een digitaal systeem die de digitale informatie op de rails zet. (bijvoorbeeld een Multi-Maus, of een Intellibox-Basic)
2: decoders in je loks, daar was je al aan begonnen.
3: decoders om wissel te kunnen bedienen.
4: Terug-bezetmelders.
5: Een gevulde bankrekening.
6: En veel geduld/tijd en doorzettingsvermogen.
Als je de baan nog moet bouwen dan bouw je die gelijk zo op dat hij geschikt is voor computerbesturing via b.v. Koploper.
Het beste maak je eerst een eenvoudig proefbaantje een ovaal met een inhaalspoor is voldoenden en daar kun je dan ervaring mee opdoen. Niet gelijk je uiteindelijke baan opbouwen en digitalisren, want dat is een te grote stap ineens, en dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer.
Mvg
Wim.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 29 aug 2010 10:30
door Spar
Hallo Rob,
Als je digitaal gaat beginnen en hier mee via de computer wil gaan sturen dan moet je rekening houden dat je de baan in blokken gaat opbouwen, dit wil zeggen dat je stukjes van de rail moet isoleren. De computer moet weten waar de trein is, dit gebeurt door middel van bezet/terug melding, voor N spoor het de eerste melding ongeveer 30 cm, het hoofd blok tweede melding minimaal de lengte van het langste treinstel op de baan, maar liever iets meer, en de derde melding weer 30 cm. Deze terug meld systemen zijn op verschillende manieren te realiseren Uhlenbrock, Fleischmann Raptor gebruikt S88, Digitrax, HDL gebruikt Loconet. S88 maakt gebruik van het DCC systeem, loconet werk geheel buiten het DCC systeem.
Hier een paar links:
http://www.uhlenbrock.de/germany/index.htm
http://www.digitrax.com/menu_detectionsignaling.php
http://users.telenet.be/deloof/
http://www.viessmann-modell.com/index.p ... itaal.html
http://www.raptorforum.nl/downloads.php
Voordat je iets aanschaf, kijk dan eerst even rond, ga niet af op een mooi kastje maar op wat het kan, de ene fabrikant stuurt vanaf de centrale en geef je de optie om een hand regelaar aan te schaffen voor vrij rondlopen, en de ander heeft een stuur eenheid met een losse regelaar waar mee je alles instel.
Kijk vooral naar de kracht van het kastje, oftewel hoeveel amp. hij kan leveren voordat je moet uitbreiden, de meeste kunnen 5 tot 10 loks -treinen aan afhankelijk van hoeveel met verlichting.
tot zover even, succses
Spar
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 29 aug 2010 14:19
door dentheo
Spar schreef:
Kijk vooral naar de kracht van het kastje, oftewel hoeveel amp. hij kan leveren voordat je moet uitbreiden, de meeste kunnen 5 tot 10 loks -treinen aan afhankelijk van hoeveel met verlichting.
Maar kijk NIET naar de "slimheid" van het kastje, wisselstraten , afbeeldingen, kleurtjes enz . al die mooie dingen kan de computer veel beter.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 29 aug 2010 17:18
door Spar
Nog even een kleine aanvulling,
Ja, een proef baantje is een goed plan, zeker doen, hiermee kan je alle functies uittesten van een digitale besturing, die hebt het ook nodig voor het afstellen van de schaal snelheid. Ik zelf gebruik RR&CO van freiwald.com, met dit programma kan je vrijwel alles, maar je moet dit wel kopen; het is verkrijgbaar in brons, zilver en gold.
Het voordeel vind ik dat je verschillende mogelijkheden heb om te rijden, geheel door de computer of je kan de hoofdbaan door de computer en rangeren met de hand wel of niet beheerd door de pc.
Ik had met andere gratis programma's niet deze optie en dan wordt het snel saai.
Ook nog even over de decoders.
Er zijn vele makers van decoders, het is jammer dat deze niet op één lijn zitten, ik zoek meestal de decoders met alleen DCC, de rest heb ik niet nodig dus waarom er voor betalen, maar helaas zijn er dan nog verschillen in gedrag. Neem decoders die rond de 1 amp. zijn dan heb je wat ruimte in het spannings bereik.
Succes
Spar
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 29 aug 2010 17:31
door Robboz
Dank je wel allemaal voor de antwoorden; ik zal er natuurlijk gebruik van maken.
De hoeveelheid verwijzingen naar verschillende sites die daarin gegeven worden bewijzen echter alleen maar mijn stelling. Een enorme versnippering van oplossingen die veelal ook nog aan individuele vragen gerelateerd zijn.
Ik ben een gepensioneerd IT-er en een van mijn taken was om handleidingen te schrijven voor het gebruik van programmatuur.
Om zoveel mogelijk gebruikers bekend te maken met die programmatuur begin je normaal gesproken met wat algemene zaken. Als je bijvoorbeeld iemand het gebruik van Word aan moet leren, ga je niet gelijk beginnen met het indelen van een pagina, maar met het aanmaken/opslaan van een nieuw Word-bestand en het intikken van de eerste letters.
Het moet naar mijn mening gewoon mogelijk zijn om stapsgewijs -zonder gelijk in allerlei details te treden zoals keuzes van systemen, rails of merken- een aantal zaken op een rijtje te zetten zodat die keus daarna gemaakt kan worden en verderop uitgewerkt wordt.
Begrijp me goed, als er een gerichte vraag wordt gesteld in het forum, komen er altijd prima oplossingen van iedereen en dat is gelijk ook de kracht van dit forum.
Het zou (denk ik) alleen zo prachtig zijn als al die kennis op een rijtje zou komen te staan.
Ik ga er in elk geval wel mee aan de slag en dank jullie allemaal voor jullie antwoorden.
Groeten, Rob
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 29 aug 2010 20:57
door Wim Ros
Rob,
Dat is een onmogelijkheid, er zijn al vele pogingen gedaan om dat op een rijtje te zetten en ze zijn ook allemaal gestrand.
De één houd nu eenmaal van de dochter en de andere van de moeder, er zijn er ook die van beide houden, dat is meestal de vader van de dochter. De één kiest voor een Opel, de andere voor een Audi of een BMW, maar er zijn er ook die tevreden zijn met een Trabant, of een Suziki.
Kortom het is je eigen keus, het enigste wat ik kan aangeven is wil je een computergestuurde baan, schaf dan een basis systeem aan, en niet een centrale met alle toeters en bellen, die je dan waarschijnlijk nooit gebruikt. Hier zijn al vele bladzijdes en vele forum over vol geschreven, het is alleen moeilijk om de bomen in het bos te zien. Stel je eisen pakket samen, en deel deze met ons, dan kan er een gerichter advies gegeven worden.
Mvg
Wim.
Re: Digitale beginner
Geplaatst: 01 sep 2010 20:12
door Robboz
Het is me helemaal duidelijk; ik begrijp dat er zoveel systemen zijn dat een globale beschrijving niet mogelijk is. Dan houden we het gewoon op de kracht van dit forum; probleemoplossend en daar is helemaal niets mis mee. Ikzelf zal er toch redelijk gebruik van gaan maken.
Bedankt iedereen voor de positieve reacties.
Rob