Dan het draaien van de bomen zelf. Dat is even een handigheidje wat je even in de vingers moet krijgen. De draad vouw je op het midden dubbel, het midden doe je om de haak van het blokje dat je aan de tafel hebt geklemd. Dan draai je de draadjes een paar slagen in elkaar waarbij je er voor zorgt dat de 2 uiteinden naar elkaar komen. Ze mogen niet weid staan want dan vallen inderdaad de vezels er uit. Ook belangrijk is dat de draad mooi recht is waardoor de vezels weinig kans hebben om te ontsnappen. En nog een belangrijke tip (geleerd van Jaap Vriend), direct na het stukje wat al in elkaar gedraaid zit geef je het ijzerdraad een knik. Dit zorgt er voor dat de 2 uiteinden nog dichter tegen elkaar aankomen te Iiggen. Let wel, er zullen altijd wat vezeltjes willen ontsnappen maar dat hoort erbij.

Tussen de 2 uiteinden stop je de vezels die je een beetje spreid zodat ze niet op een kluitje zitten. Nu kun je je onderscheiden van de pijpenrager-bomen die je in de winkel koopt! Ik stop nameIjk niet met vezels ertussen stoppen als de lengte van de boom bereikt is. De stam van menige boom zit namelijk vol met dode kalender takken dus waarom die ook niet aanbrengen? Dus simpel enkele losse vezels vezels aanbrengen! Deze vallen er trouwens makkelijker uit dus een paar extra is niet zo erg, afknippen kan altijd nog.

Het einde van de 2 uiteinden draai je voorzichtig een stukje in elkaar, vervolgens vastmaken aan de haak in je accuboormachine en draaien maar. Niet te hard anders vliegen de vezels om je oren.

Wanneer zit ie ver genoeg in elkaar? Eigenlijk als er niets meer uitvalt. Maar, als je nog wat verder draait, draait de stam meer in elkaar en komen de draaiingen dichter tegen elkaar te liggen. En dat is mooier. En dan heb je het lastigste deel gehad! De boom in model knippen (kegelvormig) maar niet té netjes! de dode takken lager aan de stam mogen wat korter dan de gezonde takken, maar breng wel variatie aan. Je krijgt dan zoiets:

Oké, niet veel soeps toch? Maar geeft niks, dit was mijn eerste poging (ooit!). Weggooien hoeft niet, in de natuur heb je ook gewoon armetierige exemplaren! En anders zetten we hem gewoon ergens achteraan?

Don't worry als het niet meteen lukt, gewoon nog een keer proberen!
Volgende stap, met een (bij voorkeur goedkope) spuitbus heb ik de boompjes zwart gespoten. Echter, dat had misschien beter donker grijs/bruin kunnen zijn, dat ligt dichter bij de werkelijkheid. Laat de verf wel drogen voordat je gaat strooien, anders kleven er naalden aan de stam en dode takken.
Dan wordt het al interessanter. Met de spuitlijm gaan we de boom inspuiten. Echter, de 'naalden' moeten alleen op de gezonde takken, niet op de dode takken of de stam. Nu zijn spuitbussen nou niet echt nauwkeurige dingen dus gebruiken we een stukje papier (memoblaadje of iets dergelijks) om de dode taken en stam af te schermen.

Als je met blote armen met spuitlijm gaat werken merk je pas goed wat een rotzooi het is, na een paar boompjes merk je al dat je de haartjes op je armen gaan plakken. Buiten doen dus!
In het deksel van een plastic (vitaminen-)potje heb ik gaatjes geboord. Daar heb ik de bomen rijkelijk mee bestrooid. Uiteraard boven een (schoon) bakje zodat je alle fijne turf die niet op de boom blijft zitten kunt opvangen en opnieuw gebruiken. We zijn Hollander tenslotte! Alles wat niet blijft kleven aan de takken hebben we ook niet nodig. Met andere woorden, ik vind 1x strooien zat. De eerste resultaten:
Belangrijkste tools van deze fase. (strooibusje ontbreekt helaas)
En dan heb je al snel een bosje. Het lijkt niet veel, maar als je naar het aantal kijkt.. Dat komt omdat de bomen best wel doorzichtig zijn, net als in het echt..
Dus dan zijn we er? Nee, ik vind van niet. De stammen zijn mij een doorn in het oog! Dat heb ik proberen op te lossen door de stammen in te smeren met schorspasta (home-made) met een kwastje. Dan merk je 2 dingen, de stam wordt eigenlijk wat te dik en je kwast makkelijk de dode takken mee. Dus als eerste na het drogen de dode takken schoon maken door daar de pasta af te krabben. Vervolgens heb ik met een platte vijl de pasta er weer afgevijld. Maar, tot op het plastic van de draad! De pasta in de groeven blijft zitten zodat de stam toch een stuk gladder is.
Als dat gebeurd is, moet de stam geverfd worden. Ik heb dat gedaan met donkerbruine verf. Die keuze lijkt voor de hand te liggen maar is eigenlijk niet goed, de stammen zijn helemaal niet bruin in het echie. Ze zijn veel meer grijs/grijs-bruinig. Dus dat moet volgende keer beter. Je krijgt dan zoiets (niet alle stammen zijn hier behandeld met pasta).

Wat je nog kan doen (vóór het verven) is de stam insmeren met houtlijm en licht bestrooien met wat fijn zaagsel. De stammen zijn in het echt ook niet glad.
Tot slot een foto die ik vorige week in het bos heb gemaakt...
