De Freebit-acht m03
Een verdere uitbreiding in het lage deel:
Omdat het linkerdeel van de baan nu in zijn geheel hoger ligt, kan onder dit hoge deel een zgn. schaduwstation worden geprojecteerd. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat de afzonderlijke sporen hiervan dusdanig lang zijn dat zij de langste trein van het emplacement kunnen herbergen. Praktijk is dat deze treinlengte bij de bouw over het algemeen te optimistisch (dus te krap) wordt ingeschat.
In N-schaal is een locomotief met vijf kortere wagons toch al gauw zo’n 50 cm lang. Iets dat ook door gerenommeerde fabrikanten van modelspoorstations lang niet altijd wordt begrepen. Perronlengtes korter dan 40 cm uit standaard bouwmodellen zijn eerder regel dan uitzondering.
Natuurlijk is het verder ook belangrijk dat naast het schaduwstation een gat in de plaat wordt gemaakt; zijn ontspoorde treinen toch nog enigszins bereikbaar.
Ook is het m.i. verstandig het uitrijspoor te voorzien van een zgn. hersporingsrail, zoals bijv. de bekende overweg van Minitrix. Overigens niet verkeerd dit soort rails vaker toe te passen op plaatsen die wat moeilijker bereikbaar zijn, bijv. in tunnels e.d..
Voor de wissel richting schaduwstation zou er eigenlijk al één moeten liggen, zodat treinen ‘goed gespoord’ naar binnen gaan.
Freebit-acht met schaduwstation.
Een verdere uitbreiding in het hoge deel:
Gezien de grootte van het vrije linkerdeel (zie de Freebit-Acht met de klimspiraal) is het eigenlijk zonde deze ruimte geheel onbenut te laten voor rijdend materiaal. Dus hierin maar een lokaalbaan gesitueerd. Deze is bereikbaar via de Engelse wissel (rechts naast de tafelmaat 180 cm).
Door deze baan electrisch te scheiden van de hoofdbaan kan hierop separaat worden gereden en gaan zaken op de hoofdbaan gewoon door. Uiteraard is het electrisch scheiden van het rangeerterrein van de hoofdbaan ook handig, zelf rangeren terwijl op de hoofdbaan e.e.a. automatisch wordt afgehandeld.
Freebit-acht met een lokaalbaan op het hogere niveau.
Kreeg ik het baanontwerpprogramma WinTrack (zie http://www.keuterman.nl of http://www.wintrack.de) voor mijn verjaardag, met de demo-versie van DRail had ik al enige ervaring. DRail heet tegenwoordig echter AnyRail (zie http://www.anyrail.com/index_nl.html).
Voordeel van AnyRail is zijn prijs. Zonder meer stukken goedkoper! Het werkt m.i. ook intuïtiever!
Van WinTrack werd ik in eerste instantie licht wanhopig. Het gebruik van kleine passtukjes luistert wel heel erg nauw.
Toch heeft dit programma ook grote voordelen. Eenmaal gewend aan de werking kunnen veel extra zaken zoals gebouwen e.d. aan het terrein worden toegevoegd. Ook kunnen aan baandelen diverse hoogtes worden toegekend, verder kunnen er hoogtelijnen worden aangegeven. Zelfs het maken van ribben die een berg of verhoogd deel van een baan moeten dragen zijn te tekenen. Het geheel is daarna in 3D te bewonderen, iets dat toch een extra dimensie aan het ontwerpen geeft.
De conclusie van N-Project ( zie http://www.nproject.org/nl/modelspoor/b ... op-pc.html) kan ik volledig onderschrijven: een railontwerp-programma is een redelijk onmisbaar instrument voor iemand die een baan wil opzetten.
Vergeet de oude sjabloontjes van de bekende merken, leen zonodig bij een vriend(in) de PC met dit programma of ga er wat vaker op de koffie. Het voorkomt werkelijk zeer veel teleurstellingen bij het ontwerpen in de praktijk, het draagt zo dus ook bij aan het (verhoogde) plezier in onze hobby.
Dit geldt overigens voor iedere schaal. Voor de LGB-ers onder u: WinTrack kan zonodig uitgaan van een baan van 50 x 50 meter!
De afgebeelde banen zijn getekend met rails voor Minitrix.
Deze zijn hier echter zonder railnummers als PNG-afbeelding ingevoegd. Ik kan mij voorstellen dat mensen met een Fleischmann-, Lima- of Märklinbaan erg weinig met Minitrixnummers hebben.
Het gaat uiteindelijk om het idee.
De uiteindelijke Freebit-Acht.
Als laatste een afbeelding van de totale baan.
De maten van de tafel gelden voor afmetingen in N-schaal. Voor h0 dienen deze te worden verdubbeld. Uiteindelijk ligt er volgens het ontwerpprogramma toch een ruime 40 meter rails op deze plaat (dus ruim 80 meter voor h0, bij h0-afmetingen)!
Daarbij is dan toch ook nog genoeg ruimte over voor bebouwing op het linker- en rechterdeel van de plaat.
Boven de klimspiraal past nog een berg met kasteel, of een bergdorpje, of een industriespoortje van de lokaalbaan, of wat een medehobbyist ook maar belangrijk mag vinden.
Veel succes met uw ontwerp!
Misschien kunnen we t.z.t. het resultaat hiervan op deze site bewonderen.
m-spoor.
Baanplan-m03
Re: Baanplan-m03
hallo m-spoor
deze is nog mooier dan de vorige.
ben je al begonnen met deze baan

groet olaf
deze is nog mooier dan de vorige.
ben je al begonnen met deze baan




groet olaf
Groet Olaf
Modelspoor is leuk!
mijn nieuwe baan: https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10711
Modelspoor is leuk!
mijn nieuwe baan: https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10711