Wanneer men aandacht kijkt naar de oorzaak van het wankelen, dan blijken de aangedreven wielen met anti-slipbandjes te groot, en de hele loc wankelt op deze twee wielen. Het is duidelijk dat ofwel de as te laag is, of dat de wielen te groot zijn. Het gaat om een paar tienden van een millimeter.
Ik heb de voor de hand liggende test gedaan om de antislipbandjes te verwijderen. Maar dat leidt tot het verplaatsen van het probleem. De loc wankelt niet meer, maar de koppelstangen zijn niet ontworpen om de aandrijfkracht over te brengen naar de andere wielen, waardoor de loc schokkerig gaat rijden door de speling op het stangenstelsel. Ook door de overhangende wielranden (zonder bandjes) zorgt de loc voor kortsluiting op wissels.
Daarom ben ik eens gaan kijken in de schuiven ter inspiratie, en vond krimpkous van 6mm diameter. Ik heb een ringetje afgesneden, en meteen bleek dat de krimpkous een dunnere wand heeft dan de anti-slipbandjes van Fleischmann.
Ik heb de ringetjes krimpkous op de drijfwielen aangebracht, en de loc een paar rondjes laten rijden. De loc rijdt weer rustig, zonder schokken, en wankelt niet meer. Op electrofrog (Peco) wissel heb ik geen enkel probleem genoteerd. Enkel op insulfrog wissels (ook Peco) heb ik een keer een kortsluiting gehad.
Het is geen ideale oplossing, meer voor een modelbaan met electrofrog wissels is de oplossing met 6mm krimpkous als anti-slipbandjes een merkbare verbetering. Ik ben er blij mee, want deze locs worden voor een fractie van de nieuwprijs gedumpt.
Het betreft de eerste productiereeks van alle varianten van de Fleischmann BR 92, onder artikelnummer 7092xx (xx is het sub-nummer van een variant: 01, 02,...). De latere reeksten hebben dit probleem niet.

links de twee originele anti-slipbandjes, rechts een ringetje krimpkous.