Voor de Minidioramawedstrijd tijdens Digitale Demodag van N-Spoorstore ben ik een N spoor minidiorama aan het bouwen. De eisen aan het diorama is dat er minstens 1 trein digitaal rijdt en dat het diorama maximaal 80x80cm is. Meer info in link:
https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=43&t=13522
Als periode heb ik de Tweede Wereldoorlog gekozen, en dan met name de Duitse kant. Hobbytrain heeft een tijd geleden (en binnenkort opnieuw) de H23601 (en andere in andere kleurstellingen) uitgegeven. Ik ben trots eigenaar van 1 van deze wagons. Mijn diorama zal zich met name rond dit kanon afspelen.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/281XCkwf/K5-HT.gif)
Een stukje historie:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers groot geschut nodig. De opperbevelhebbers en met name Hitler zelf, hadden een voorliefde voor gigantisch geschut zoals ook de Karl Gerat en de Dora. Dat het allemaal niet zo effectief was voor de enorme investering die het nodig had was blijkbaar niet relevant. Om deze reden zijn er 25 Krupp (Tegenwoordig Thyssen-Krupp) K5 spoorwegkanonnen gebouwd. Deze kanonnen zijn op vrijwel elk deel van het Europese vaste land ingezet. Ze zijn onder andere in Italië, Rusland, Nederland, België en Frankrijk ingezet.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/jdTQFRFX/K5-Leopold4.jpg)
Dat het kanon niet erg kosten efficiënt was is wel duidelijk. 3 verschillende treinen reden voor een set K5 kanonnen, aangezien ze altijd per 2 werden ingezet. Voor die 2 kanonnen heb je heel wat mensen nodig om dat operationeel te maken en te houden. Denk aan schutters, bouwend en brekend personeel, dag en nacht ploegen, maar ook keukens, douchecabines en zelfs complete operatiekamers gingen mee in de treinen.
Interessant stukje tekst over de door Nederland rijdende K5’s:
http://k5e.nl/sluiskil-1944/
De treinen werden tijdens het transport getrokken door Kriegsloks, zoals de BR52. Eenmaal op locatie werd het kanon verplaatst door een Krupp WR360C14 Diesel locomotief. Deze voorloper van de bekende V36 is voor de Wehrmacht ontworpen voor dit exacte doel, aangezien een stoomloc door de vrij komende stoom de locatie zou vrijgeven aan vijandelijke vliegers.
Propogandafilmpje:
De K5 werd veelal geschoten vanaf een rails die in een bocht ligt, of vanaf een losse, verplaatsbare draaischijf. Aangezien het kanon intern horizontaal maar 2 graden kon draaien was een draaiend mechanisme nodig om dit kanon in de goede richting te krijgen. Dit was dus veelal met bestaand spoor gedaan, wanneer dit al in een goede bocht lag, of er werd speciaal een bocht voor aangelegd. Tegen het einde van de oorlog werd echter veelal de Vogele draaischijf ingezet. Een verplaatsbare draaischijf die apart is gemaakt voor spoorwegkanonnen, compleet met systeem om de terugslag van het kanon op te vangen. Voor deze spoorwegkanonnen werden in sommige gevallen dombunkers gemaakt, of dombunkers gebruikt die al bestonden. Na een salvo pikte de WR360C14 de K5 weer van de draaischijf, om hem voor vliegers te verbergen in de daarvoor bestemde dombunker.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/Y9GKZ6jJ/Dombunker-1.jpg)
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/CLVTrf0Q/Spoor.jpg)
Het diorama gaat zich vooral focussen om het kanon, gemaakt door Hobbytrain, en om de draaischijf die eronder ligt. Echter neemt dit slechts een klein deel van het diorama in beslag, de rest word opgevuld met andere dingen zoals de dombunker en een overig sporennet met troepenverplaatsing.
![Afbeelding](https://i.postimg.cc/zGBdxJyQ/Krupp-K5-Turntable.jpg)
Ik zal de bouw van het diorama een beetje cryptisch gaan tonen qua foto’s, omdat het jammer zou zijn als ik alles al weg geef, maar stukjes laat ik hier soms zien. Een hobby is nou eenmaal leuker als je het kan delen met de mede modelspoor/bouw fanaten.
Dit is voor mij de eerste keer dat ik echt aan de slag ga met scenery. Ik heb eerder een start gemaakt met een digitale N baan, dit is echter gestrand wegens een tekort aan heel veel dingen. Dan dus maar een diorama. Dingen als ballasten, gras leggen etc. ga ik dus allemaal voor het eerst doen. Tips zijn meer dan welkom dus!
Wat ik wel kan is 3D tekenen en printen. Aangezien ik Panzer-Shop.nl run weet ik mijn weg goed rond tekenprogramma’s en weet ik uiteraard hoe printen het beste werkt met de bij mij beschikbare middelen. Dit diorama gaat dan ook gebouwd worden onder de vlieger van PS, met enkel voertuigen en figuren die ik daar beschikbaar heb gesteld. Deze zal t.z.t. ook dienen als fotodiorama voor de foto’s op de website van WW2 materiaal. Mocht ik verdere voertuigen en figuren tekenen die ik op het diorama plaats dan komen deze ook in de webshop.
Ik plaats hier spoedig de eerste bouw-update! Mochten jullie interesse hebben in meer historie rond het kanon en rond andere dingen die ik maak, laat het horen! Als het niemand interesseert bespaar ik het jullie graag, maar wellicht is er interesse.
Met vriendelijke groet,
Kevin Boogaard